Vianočná kvapka krvi oslovuje najmä mužov a športovcov

NETKY.SK • 10 December 2011, 06:27 • 2 min
Vianočná kvapka krvi oslovuje najmä mužov a športovcov

Vianočná kvapka krvi oslovuje najmä mužov a športovcov

slovakia

left justify in out

img

Už po piaty raz pripravilo hlavné mesto SR benefičnú akciu pre darcov krvi. Vianočná kvapka krvi v Primaciálnom paláci sa od skorého ráno stretla s veľkým záujmom verejnosti. Medzi desiatkami dobrovoľných darcov prevažovali muži a športovci. Patrili medzi nich aj herci Richard Stanke a Svetozár Malachovský, olympijskí víťazi bratia Hochschornerovci. Odber najcennejšie tekutiny absolvovali v mobilnej transfúznej jednotke aj futbalisti Slovana Bratislava a policajti.
Všetkých darcov prišiel pozdraviť bratislavský primátor Milan Ftáčnik. "Mal som ochorenie, ktoré ma vylučuje z radu darcov, ale prišiel som povzbudiť tých, ktorí prišli, lebo si cením každého človeka, ktorý sa rozhodne darovať krv," uviedol pre TASR.
Súčasťou vianočnej kvapky pre život bola zbierka pre Detský onkologický ústav. Na internetovom portáli občianskeho združenia Deťom pre život prebehla dražba, ktorej cieľom bolo získať peniaze na nákup darčekov pre deti na onkológii. Dražbu futbalového dresu Filipa Šeba vyhral Milan Uhlík, ktorý vydražil dres slovanistického futbalistu za 1000 eur. Dražba tenisovej rakety Dominika Hrbatého sa skončila na sume 260 eur. Futbalový klub Slovana Bratislava a jeho hráči sa navyše zložili a bratislavskej Detskej onkológii venovali šek v hodnote 1500 eur.
"Na 4. ročníku vianočnej kvapky sa zúčastnilo 68 darcov, asi 10 bolo vyradených. Verím, že tento rok bude akcia ešte úspešnejšia, čomu nasvedčuje ranný záujem. Už máme rozdaných 75 dotazníkov, verím, že do 12.00 h prídu akciu podporiť ďalší občania Bratislavy," povedala pre TASR vedúca oddelenia sociálnych vecí bratislavského magistrátu Viera Karovičová, ktorá potvrdila, že záujem o darcovstvo prejavujú najmä muži, športovci a študenti. "Osemdesiat percent darcov sú muži v mladom veku a každý rok máme veľa prvodarcov. Som rada, že mladí ľudia si uvedomujú dôležitosť darcovstva krvi," uzavrela.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies