Veľký medzinárodný záťah EUROPOLu proti šíriteľom malvéru: 4 osoby skončili v putách, odstavili 100 serverov

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 12:14 • 2 min
Veľký medzinárodný záťah EUROPOLu proti šíriteľom malvéru: 4 osoby skončili v putách, odstavili 100 serverov

HAAG - Počas rozsiahlej medzinárodnej akcie Endgame proti šíriteľom malvéru úrady zatkli štyri osoby a narušili prevádzku alebo úplne odstavili viac než 100 serverov. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

"Cieľom bolo narušenie kriminálnych procesov zatýkaním vysoko hodnotných cieľov, rozbitím kriminálnej infraštruktúry a zmrazením nelegálnych ziskov. Tento postup mal globálny dopad na ekosystém dropperov," vyhlásil Európsky policajný úrad (Europol).
 
Dropper je typ škodlivého softvéru, ktorý do cieľového systému prepašuje iný malvér. Dropper samotný zvyčajne nepácha priame škody, ale pre celkový úspech kybernetického útoku je kriticky dôležitý.
 
Štyri zatknuté osoby pochádzali z Arménska a Ukrajiny. Polícia vykonala 16 prehliadok v Arménsku, Holandsku, Portugalsku a na Ukraine. Europol v súvislosti s akciou pridal na zoznam najhľadanejších osôb v Európe ďalších osem ďalších ľudí, ktorí sú aktuálne na úteku.

Polícia počas akcie čiastočne alebo úplne vyradila z prevádzky servery v Bulharsku, Holandsku, Kanade, Litve, Nemecku Rumunsku, Spojenom kráľovstve, Švajčiarsku, na Ukrajine a v USA.
 
Europol akciu označil za "dosiaľ najväčšiu akciu proti botnetom zohrávajúcim významnú úlohu v šírení ransomvéru".
 
Ransomvér je druh škodlivého programu schopný uzamknúť elektronické zariadenie a zašifrovať jeho obsah. Používateľovi sa potom na obrazovke zobrazí výzva na zaplatenie výkupného.
 
Doterajším vyšetrovaním sa zistilo, že jeden z hlavných podozrivých získal prenajímaním infraštruktúry na šírenie ransomvéru najmenej 69 miliónov eur v kryptomene. Operácia podľa Europolu naďalej pokračuje a očakáva sa, že povedie k ďalším zatknutiam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Ilustračné foto: bleepingcomputer.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies