Vedúci Kancelárie prezidenta ČR by mohol prísť o majetok!

NETKY.SK • 20 Október 2021, 12:13 • 2 min
Vedúci Kancelárie prezidenta ČR by mohol prísť o majetok!

BRATISLAVA - Podľa správy z nemocnice, v ktorej leží prezident Miloš Zeman, Vratislav Mynář vedel o zdravotnom stave hlavy štátu oveľa skôr ako verejnosť a tieto skutočnosti zatajoval. Jeho konanie rieši aj polícia.

slovakia

left justify in out

Ústavný právnik z Právnickej fakulty Karlovej Univerzity Ondřej Preuss pre český Blesk uviedol, aké možné scenáre čakajú našich západných susedov v súvislosti s hospitalizáciou prezidenta Miloša Zemana a zostavením novej vlády po nedávnych voľbách. 

 

 

Keďže podľa lekárov prezident v súčasnosti nemôže vykonávať svoju funkciu, Senát chce aktivovať ústavný článok 66 a Zemanovi pozastaviť právomoci.  

 

Prečítajte si tiež: Zeman je o krok bližšie k strate úradu. Ústavná komisia chce aktivovať článok 66

 

Podľa právnika bude Senát hlasovať ako prvý a pokiaľ získa nadpolovičnú podporu, hlasovať bude Poslanecká snemovňa. Nie je však presne dané, kedy tak musí urobiť. Na pozastavenie právomocí je potrebný súhlas obidvoch komôr. V tom prípade sú účinky rozhodnutia okamžité a právomoci prechádzajú na predsedu vlády a predsedu Snemovne

 

img

 

Krajina bude mať na určitý čas dvoch predsedov vlád. Andrej Babiš (ANO) bude vládnuť v demisii a pravdepodobný nový premiér Petr Fiala (ODS) bude musieť zostaviť novú vládu. 

 

Čo bude s Vratislavom Mynářom?

 

V pozornosti verejnosti aj úradov je tiež vedúci Kancelárie prezidenta ČR Vratislav Mynář. Dôvodom je fakt, že nemocnica mu už 13. októbra oznámila, že Zeman nie je schopný vykonávať svoju funkciu. On to však tajil a podľa Preussa to dokonca mohol zneužiť. Polícia ČR uviedla, že prešetrí tento prípad v súvislosti s vážnym protiprávnym konaním, v ktorom možno vidieť znaky trestných činov proti republike

 

 

Ústavný právnik to považuje za veľmi ostré vyjadrenie. "Niektoré indície však navodzujú pocit, že prezident republiky už nejaký čas nevládne do istej miery samostatne. To by evokovalo, že niektorí ľudia, ktorí sa pohybujú v jeho okolí, najčastejšie spomínajú vedúceho Kancelárie prezidenta republiky, ale aj ďalší, mohli túto situáciu nejakým spôsobom využiť alebo zneužiť," uviedol. 

 

K téme: Českej Snemovni bude zrejme predsedať žena

 

Dodal, že trestný čin proti republike nesie so sebou vysoké tresty, a to od väzenia po prepadnutie majetku. "To znamená prepadnutie celého majetku, ktorý ten človek nazhromaždil, čo by asi bolo dosť nepríjemné," dodal Preuss. 

 

 

Babiš už vyzval Mynářa k odstúpeniu z funkcie. Ten sa však bráni, že ho môže odvolať len prezident. Po aktivovaní článku 66 by to bol práve Babiš, kto by vedúceho kancelárie mohol odvolať. 

 

Rovnako ho vyzvali k odchodu aj Fiala či bývalá predsedkyňa Poslaneckej snemovne, senátorka a členka Komisie pre ústavu Miroslava Němcová (ODS). 

 

Prezident by mal na hrade 28. októbra odovzdávať vyznamenia. Podľa Babiša by mali podujatie preložiť, keďže prezident je chorý. Za Zemanom dnes išiel v tejto súvislosti do nemocnice Vratislav Mynář.

 

Možno vás zaujme: Česi dostanú od vlády kompenzáciu za rastúce ceny elektriny a plynu

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies