Vedci tvrdia, že našli ďalšiu odlišnú genetickú formu Alzheimerovej choroby

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 16:20 • 2 min
Vedci tvrdia, že našli ďalšiu odlišnú genetickú formu Alzheimerovej choroby

Vedci tvrdia, že mať dve kópie génového variantu, o ktorom je známe, že predisponuje ľudí k Alzheimerovej chorobe, by v skutočnosti mohlo predstavovať odlišnú genetickú formu choroby.

slovakia

left justify in out

Variant, známy ako ApoE4, je už dlho známy tým, že zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby, pričom dve kópie prinášajú väčšie riziko ako jedna. Teraz výskum odhalil, že takmer u každého s dvoma kópiami variantu sa rozvinie Alzheimerova choroba (AD), čo naznačuje, že to nie je len rizikový faktor, ale aj príčina.

„Viac ako 95 % jedincov [s dvoma kópiami ApoE4] má patológiu AD buď v mozgu alebo v biomarkeroch, ktoré sme analyzovali,“ povedal doktor Juan Fortea, spoluautor výskumu z nemocnice Sant Pau v Barcelone.

Jeho tím uviedol, že predvídateľnosť veku, v ktorom sa symptómy začali, bola podobná ako u iných genetických foriem ochorenia, ako je autozomálne dominantná Alzheimerova choroba (ADAD) a Alzheimerova choroba pri Downovom syndróme (DSAD).

Dr. Victor Montal, spoluautor z Barcelonského superpočítačového centra, uviedol, že výskum katalyzoval zmenu paradigmy v chápaní choroby. "Zatiaľ čo predtým bola etiológia demencie známa v menej ako 1% prípadov, naša práca teraz umožnila identifikáciu príčinných faktorov vo viac ako 15% prípadov," povedal.

Štúdia však neosvetlila riziko vzniku samotnej demencie u ľudí s dvoma kópiami ApoE4. V časopise Nature Medicine vedci uviedli, ako posmrtné výsledky od 3 297 darcov mozgu odhalili, že takmer všetci z 273 darcov s dvoma kópiami ApoE4 vykazovali príznaky Alzheimerovej choroby v mozgu.

Výskumníci tiež analyzovali klinické údaje od viac ako 10 000 ľudí a odhalili, že vo veku 65 rokov takmer všetci z 519 ľudí s dvoma kópiami ApoE4 mali abnormálne hladiny proteínu podieľajúceho sa na Alzheimerovej chorobe, známeho ako amyloid beta, v mozgovomiechovom moku. a 75 % malo pozitívny amyloidový sken. S vekom sa tiež zvyšovala prevalencia biomarkerov ochorenia.

Tím dodal, že vek nástupu symptómov bol približne o sedem až desať rokov skôr u ľudí s dvoma kópiami ApoE4, vo veku približne 65 rokov, v porovnaní s tými, ktorí tento variant nemali.

Výskumníci uviedli, že približne 2 % bežnej populácie si myslelo, že má dve kópie ApoE4, a preto táto forma Alzheimerovej choroby predstavovala jednu z najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb, ktorá bola spôsobená zmenami len v jednom géne.

Vzhľadom na veľkú časť údajov získaných od ľudí s európskymi predkami je však potrebná ďalšia práca, aby sa preskúmalo, či zistenia platia aj pre ľudí rôznych etník.

Profesorka Reisa Sperlingová, spoluautorka štúdie z Brigham and Women's Hospital v Bostone, USA, uviedla, že hoci sa objavili obavy z používania liekov na Alzheimerovu chorobu, ako je lecanemab u ľudí s dvoma kópiami ApoE4, nová práca poukázala na dôležitosť ďalšieho výskumu v tejto oblasti, ako aj okolo iných prístupov k liečbe a prevencii u takýchto jedincov.

Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu a mestských inštitútov Gladstone Institutes v pridruženom stanovisku uviedli, že definovanie dvoch kópií ApoE4 ako odlišnej genetickej formy Alzheimerovej choroby malo dôležité dôsledky, pretože umožnili postihnutým získať podporu prostredníctvom vzdelávacie a poradenské programy na podnietenie nových smerov výskumu vrátane cieleného vývoja liekov. Dodali, že by to mohlo viesť aj k zmenám v diagnostike a manažmente ochorenia a ovplyvniť spôsob, akým sú navrhnuté klinické štúdie.

Nie všetci súhlasili so závermi štúdie. „Nevidím v tomto dokumente nič, čo by ospravedlňovalo tvrdenie, že nosenie dvoch kópií ApoE4 predstavuje nejakú ‚odlišnú genetickú formu‘ Alzheimerovej choroby,“ povedal profesor David Curtis, čestný profesor Genetického inštitútu University College London. „Bez ohľadu na to, koľko [kópií] ApoE4 v sebe nesie základné chorobné procesy, sa v prípadoch Alzheimerovej choroby zdajú podobné, čo naznačuje, že akékoľvek účinné liečebné a preventívne stratégie, ktoré sa ešte musia vyvinúť, by mali širokú použiteľnosť,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian / Nicola Davis, Foto: Zdravopedia.sk (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies