Včera sa skončil Týždeň bezpečnosti na železnici. Jeho cieľom bolo predchádzanie železničným nehodám v členských krajinách RAILPOL-u

NETKY.SK • 3 Október 2023, 19:30 • 2 min
Včera sa skončil Týždeň bezpečnosti na železnici. Jeho cieľom bolo predchádzanie železničným nehodám v členských krajinách RAILPOL-u

BRATISLAVA - Policajný zbor sa už po šiestykrát zapojil do medzinárodnej policajnej akcie „Týždeň bezpečnosti na železnici“, ktorú v dňoch 25. septembra – 2. októbra 2023 zorganizoval RAILPOL – Európska asociácia železničných polícií.

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom policajnej akcie iniciovanej pracovnou skupinou Policajné vyšetrovanie železničných nehôd a iných veľkých incidentov je predchádzanie železničným nehodám v členských krajinách RAILPOL-u prostredníctvom preventívneho pôsobenia v oblasti bezpečnosti železničnej dopravy a výkonom kontrol dodržiavania všeobecne záväzných a právnych predpisov súvisiacich s bezpečnosťou a plynulosťou železničnej dopravy, zisťovaním protiprávneho konania cestujúcich, zamestnancov železničných spoločností a iných osôb v obvode železničných dráh a kontrolou kritických miest železničnej infraštruktúry.

 

Do policajnej akcie „Týždeň bezpečnosti na železnici“ sa celkovo zapojilo viac ako 600 príslušníkov Policajného zboru, či už služby železničnej polície, dopravnej polície, ale aj policajtov z oddelení komunikácie a prevencie krajských riaditeľstiev Policajného zboru, ktorí vykonali počas policajnej akcie prednášky na školách  a iné preventívne aktivity s dôrazom na riziká na železnici. Vybrané kontroly počas policajnej akcie boli vykonané aj v spolupráci so zamestnancami železničných spoločností a zamestnancami Dopravného úradu. Celkovo bolo vykonaných 146 skúšok na alkohol u rušňovodičov s negatívnym výsledkom a 287 skúšok u ostatných zamestnancov, ktorí majú vplyv na železničnú dopravu, taktiež s negatívnym výsledkom.

 

Počas policajnej akcie bolo skontrolovaných 403 železničných priecestí, 1205 osôb, ako aj 777 motorových vozidiel prechádzajúcich cez železničné priecestia. Zároveň bolo zistené, že 118 osôb porušovalo zákon, keďže prechádzali cez koľaje na miestach, kde je to zakázané a v štyroch prípadoch bolo zistené aj poškodenie železničnej infraštruktúry, návestí a signalizácie. Policajti taktiež vykonali celkovo 809 dychových skúšok u vodičov a cyklistov, pričom u štyroch vodičov motorových vozidiel sa alkohol v dychu potvrdil.

Počas „Týždňa bezpečnosti na železnici“ bolo vykonaných aj 43 prednášok na školách a iných aktivít s problematikou vhodného správania sa na železnici. Okrem iného boli prítomní  upozornení aj na význam jedinečných identifikačných čísel železničných priecestí. Súčasťou preventívnych aktivít bola aj kontrola kritických miest železničnej infraštruktúry, predovšetkým mostov a tunelov, spolu za týmto účelom bolo vykonaných 181 kontrol.

 

Počas policajnej akcie bolo riešených celkovo 448 priestupkov,  boli vypátrané dve osoby a deväť vecí pochádzajúcich z trestnej činnosti. Najviac priestupkov bolo spáchaných porušením ustanovení zákona č. 513/2009 Z. z. o dráhach a o zmene a doplnení niektorých zákonov (napr. prechádzanie cez koľaje na miestach, kde je to zakázané, nerešpektovanie prevádzkových pravidiel železničných staníc), ďalej porušením ustanovení zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov (napr. nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti pred a pri vjazde na železničné priecestie, nerešpektovanie dopravných značiek, nepoužívanie bezpečnostných pásov), ale aj porušením ustanovení zákona č. 372/1990 Zb. o priestupoch (napr. úmyselné narušenie občianskeho spolunažívania, spáchanie priestupkov proti majetku). Počas policajnej akcie bolo povereným príslušníkom začaté trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu zatajenia veci a taktiež bolo začaté trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo  prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi, ako aj pre podozrenie z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia.


 
Keďže potreba preventívnych aktivít so zameraním na bezpečnosť v obvode železničných dráh je stále aktuálnou témou, budú sa podobne zamerané policajné akcie realizovať aj v budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MV SR / Denisa Bárdyová Foto: Trenčiansky Štandard
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies