Väzenie v Nórskom meste Halden poskytuje väzňom najvyšší luxus: Najšťastnejšia krajina na svete tým verí v nápravu zla

NETKY.SK • 30 Máj 2024, 13:00 • 2 min
Väzenie v Nórskom meste Halden poskytuje väzňom najvyšší luxus: Najšťastnejšia krajina na svete tým verí v nápravu zla

"V Nórsku je trest len ​​odobrať niekomu slobodu. Ostatné práva zostávajú zachované. Väzni môžu voliť, môžu mať prístup do školy, k zdravotnej starostlivosti, majú rovnaké práva ako ktorýkoľvek nórsky občan. Pretože väzni sú ľudské bytosti." Urobili zle, musia byť potrestaní, ale stále sú to ľudia.“

slovakia

left justify in out

Luxusné väzenie a kapacita len 250 ľudí. S týmto počtom sa Nórska väznica Halden zaradzuje medzi najväčšie v krajine. Pre iné miesta na zemi prináša táto správa pohoršené reakcie. No napriek nesúhlasu iných krajín prináša tento systém pozitívne výsledky. Najšťastnejšia krajina na svete verí v nápravu zla - to sa jej prekvapivo darí. Iné väznice sa zatvárajú, väzni totiž hromadne ubúdajú.

Kamerový systém? Nóri doprajú súkromie

Väznica v nórskom meste Halden vznikla v roku 2010. Jej stráženie by sa ale zrovna prísnym nazvať nedalo. Prostredie je útulné a väzni majú k dispozícii množstvo zaujímavých aktivít. Kamerový systém by ste taktiež našli málokedy. Nóri doprajú svojim väzňom maximálne súkromie, myšlienka kamerového systému im  príde ako narúšanie súkromia. Nenájdete tu elektrické ploty, ani ostnaté drôty a pracovníci väzenia sú neozbrojení. 

Ak sa pýtate aký typ kriminálnikov sa nachádza v cele, budete prekvapení. Nejde o žiadne malé zločiny, zväčša tu nájdete ľudí obvinených za znásilnenia maloletých či hromadné vraždy. Porušenie liberálnych pravidiel sa trestá zvyčajne prevozom do iného zariadenia, kde je režim oveľa prísnejší. Stáva sa to však veľmi zriedka. Pri myšlienke na filmy o väzňoch z produkcie Netflix v porovnaní s Nórskou realitou sa vám možno objaví prekvapivý výraz na tvári. Ozbrojené útoky kriminálnikov by ste tu hľadali márne.

Zariadenie väznice je však samozrejme maximálne chránené. Vonkajší priestor oddeľuje od väznice 6 metrov vysoká stena z betónu a ocele.  Celý komplex je navyše podkopaný systémom podzemných tunelov, ktoré dozorcovia využívajú pri presunoch z jednej časti väzenia do druhej.

Myšlienka nápravy

Morálne posolstvo krajiny zostáva na mieste. Samotná myšlienka pozostáva z toho, že ak bude s väzňami zachádzané ako s bežnými ľuďmi a nie spodinou spoločnosti ako vo väčšine väzníc okolo sveta, ľahšie sa zaradia do spoločnosti. Ďalšou ideou zostáva to, že ak sa kriminálnici nebudú cítiť ako spodina, bude ich náprava rýchlejšia. Táto teória sa v Nórsku rýchlo premenila na prax. Krajina zatvára väznice, pretože zločinu ubúda.

Liberálne zmýšľanie Nórska vyústilo do rôznych názorov okolitých krajín. Podstatou však zostáva, že systém v ich krajine jednoznačne funguje. Kriminalita u nich zostáva naďalej nízka, mnapriek tomu, že zaradenie väzenou do bežného života nie je ideálne. Myšlienku však podporuje psychologická pomoc.

Napokon väzni majú v zariadení tréningy ako spolu vychádzať, čím sa ich zaradenie do spoločnosti zlepšuje.

Aby ste pochopili, aké bezpečné väznice naozaj sú - takmer polovicu personálu tvoria ženy.

Videohry, televízia či obchody

Ak sa pýtate na zariadenie, každá väznica má televízor s plochou obrazovkou, písací stôl, mini chladničku, vlastné sociálne zariadenie a vertikálne otvárateľné okno, ktoré do cely prináša dostatok prirodzeného svetla. Následne má vždy každých 10-12 izieb spoločné priestory, ktoré zahŕňajú kuchyňu a spoločenskú miestnosť. V kuchyni majú väzni k dispozícii porcelánový riad a príbor z nehrdzavejúcej ocele. V spoločenskej miestnosti sa dá krátiť čas hraním videohier.

Väzni si však môžu (napriek poskytnutej strave) vo vlastnom čase nakúpiť vlastné potraviny a jedlo si v bunkách pripravovať sami. V týchto priestoroch trávia 12 hodín denne.

Vizuálne prevedenie je veľmi vkusné. Pouličný umelec Dolk posial steny väznice grafitami s nádychom humoru, aby sa väzňom žilo príjemnejšie. A ostatné steny sú vymaľované celkom v 18 farbách od šedej po hráškovo zelenú.

"V Nórsku je trest len ​​odobrať niekomu slobodu. Ostatné práva zostávajú zachované. Väzni môžu voliť, môžu mať prístup do školy, k zdravotnej starostlivosti, majú rovnaké práva ako ktorýkoľvek nórsky občan. Pretože väzni sú ľudské bytosti." Urobili zle, musia byť potrestaní, ale stále sú to ľudia,“ povedal Are Hoidal, guvernér väznice Halden.

Na otázky reportérov, či už toho luxusu nie je príliš odpovedal nonšalantne.

„Nie je ľahké nechať si vziať slobodu,“ trvá na svojom.

Pre mnohých ľudí by bol trest odňatia slobody to najhoršie, čo sa im kedy stalo. Ale keď ste zažili domáce násilie - ako väčšina väzenkýň - môžete vidieť veci trochu inak.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: interez.sk, aktuality.sk, bbc.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies