V talianskych Dolomitoch si pravdepodobne tento rok nezalyžujete, strediská ostanú pre pandémiu zatvorené

NETKY.SK • 24 November 2020, 20:20 • 2 min
V talianskych Dolomitoch si pravdepodobne tento rok nezalyžujete, strediská ostanú pre pandémiu zatvorené

RÍM – Taliansky premiér Giuseppe Conte pravdepodobne sklame nadšencov zimných športov. Ohlásil, že lyžiarske strediská ostanú v krajine do konca roka pre pandémiu zatvorené.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie o nezahájení zimnej lyžiarskej sezóny vysvetlil taliansky predseda vlády Giuseppe Conte tým, že v krajine sa zhoršuje epidemiologická situáciapočet nakazených na nový koronavírus rapídne stúpa.

 

Hrozila by tretia vlna pandémie

Podobne ako tomu bolo počas prvej vlny pandémie, opäť začína kolabovať zdravotníctvo, ktoré už eviduje nedostatok lôžok v nemocniciach. Najväčšie obavy panujú z toho, že ak by dostali lyžiarske strediská zelenú, riskovali by v krajine tretiu vlnu pandémie.

 

img

 

„Nemôžeme dovoliť dovolenky na snehu, pretože výsledkom by bola tretia vlna pandémie," povedal Conte. Zároveň presadzuje spoločný postup na úrovni EÚ v súvislosti so zimnými dovolenkami a to najmä počas blížiacich sa sviatkov.

 

Svoj zámer už diskutoval aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

 

Regióny príjdu o obrovské zisky

Zisky z cestovného ruchu sú pre Taliansko kľúčovépredstavujú dôležitý zdroj príjmov. V prípade, že by sa strediská skutočne neotvorili, najviac by to pocítili v regiónoch kam sa každoročne lyžiari vracajú. Najlukratívnejším obdobím sú práve vianočné sviatky a Silvester.

 

Preto sa regionálne vlády obracajú na Rím s požiadavkou, aby mohli otvoriť, aj keď za prísnych bezpečnostných opatreníV hre je okrem obrovských výpadkov príjmov aj množstvo pracovných miest.

 

img

 

Vláda však aj napriek výrazným ekonomickým dopadom odmieta poľaviť so svojich rozhodnutí.

 

Iba za pondelok v Taliansku podľahlo ochoreniu COVID-19 630 ľudí, celkový počet obetí od začiatku pandémie tak prekročil 50 tisíc. Počas prvej vlny pandémie patrilo Taliansko medzi najviac zasiahnuté krajiny koronavírusom.

 

Lyžovačky dostali stopku aj v Nemecku

Podobný postup zvažuje aj Nemecko. Premiér nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder v utorok informoval, že lyžiarske strediská v bavorských Alpách ostanú počas Vianoc zatvorené. K podobnému kroku vyzval aj ostatné členské krajiny.

 

img

 

Ľuďom, ktorí sa aj napriek reštrikciám rozhodnú vycestovať, pohrozil 10-dňovou karanténou po návrate z dovolenky. „Uprednostnil by som spoločnú dohodu na európskej úrovni. Žiadne otvorené lyžiarske vleky, žiadne trávenie dovolenky na lyžovačkách," povedal Söder.

 

Dôvodom jeho návrhu ako vysvetlil, je vyhnúť sa podobnému scenáru, aký sa stal v lyžiarskom stredisku Ischgl. Prevádzkovatelia aktuálne čelia mnohým žalobám so strany dovolenkárov, ktorí sa tam nakazili koronavírusom. Tento raj lyžiarov sa stal počas marca ohniskom nákazy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister dopravy hľadá možnosti ako spustiť lyžiarsku sezónu na Slovensku, verdikt budeme poznať už čoskoro

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies