V severnom Anglicku hrozia ďalšie povodne v okolí týchto riek!

NETKY.SK • 28 December 2015, 15:58 • 2 min
V severnom Anglicku hrozia ďalšie povodne v okolí týchto riek!

MANCHESTER – Veľkú časť severného Anglicka aj naďalej sužujú rozsiahle záplavy. Agentúra pre životné prostredie vydala dnes ráno nové výstrahy.

slovakia

left justify in out

Agentúra pre životné prostredie dnes ráno o 8.00 miestneho času vydala zoznam oblastí, ktorým hrozia povodne. Sú medzi nimi aj viac závažné varovania, čo znamená, že je nebezpečenstvo ohrozenia životov. Tie menej závažné výstrahy si vyžadujú okamžitú reakciu.

Celkove bolo vydaných 27 závažných povodňových výstrah s ohrozením života, 94 povodňových výstrah, ktoré si vyžadujú okamžitú reakciu a 93 povodňových výstrah, pri ktorých by sa obyvatelia mali pripraviť na možné záplavy. Zoznam všetkých riek a povodí, pri ktorých hrozia povodne, nájdete TU.

 

img

 

Obyvatelia nútení opustiť domovy, zasahujú aj vojaci

V severnom Anglicku bolo na pomoc s povodňami nasadených približne 500 vojakov. Ďalších 1.000 je pripravených v zálohe, keďže obyvatelia týchto oblastí boli vyzvaní, aby opustili svoje domovy.

Pôvodne bolo na pomoc so záplavami nasadených 300 vojakov, avšak v nedeľu vláda povolala ďalších 200. V grófstvach Yorkshire a Lancashire evakuovali už stovky ľudí. Úrady vydali varovanie, aby ľudia nikam necestovali.

 

Spoločnosť Electricity North West oznámila, že obnovila dodávky elektriky do približne 20.000 domov, avšak ďalších takmer 6.000 môžu byť bez prúdu až do pondelka.

 

img

 

Čo robiť, keď je váš domov ohrozený záplavami

Okolie Sheffieldu bolo v roku 2007 zasiahnuté povodňami a jednou z postihnutých bola aj Maxine Louise Devine, ktorá bývala v Hillsborough. Jej dom sa ocitol kompletne pod vodou, keď hladina dosahovala 213 centimetrov.

"Ak sa voda blíži k vášmu domu, tak musíte okamžite konať. Nečakajte kým voda dorazí na prah vašich dverí, ale okamžite začnite premiestňovať malé veci na poschodie," radí Maxine. "V tej chvíli tam nebude nikto, kto by vám poradil, čo máte robiť a taktiež vám v tej chvíli nikto nepovie, že voda sa dostane do vášho domu cez podlahu."
 

Podľa jej slov sa veci vysušia, keď voda ustúpi, ale to nie je problém. Oveľa väčšie starosti jej spôsobilo to, že to nebola len voda, ale aj splašky z kanalizácie. To je takmer nemožné poriadne vyčistiť.

 

img


Tu je niekoľko rád od Maxine:

 

- Nesnažte sa zastaviť vodu, ktorá priteká dverami, je to strata času a prostriedkov. Voda sa do vášho domu dostane aj cez podlahové dosky.

- Zachraňujte v prvom rade tie najcennejšie veci ako rodinné a osobné veci (fotografie, pamiatky z detstva atď), elektroniku si môžete časom opäť kúpiť.

- Predtým ako dorazí voda až k vám, položte fólie na koberce schodiska a horného poschodia. Budete po nich často chodiť v mokrých a špinavých čižmách, tak si neničte to, čo vám nezničí povodeň.

- Použite vrecia s pieskom na presmerovanie toku vody, nie na jeho zastavenie.

- Odpojte všetky elektrické zariadenia! Mnoho elektrických zariadení sa pravdepodobne dostane pod vodu, buďte v bezpečí.

- Uistite sa, že máte rádio na batérie (v prípade, že budú obmedzené dodávky elektrickej energie, tak to bude váš jediný zdroj informácií). Z rovnakého dôvodu by som odporúčala mať doma aj zásobu sviečok.

- Presuňte potraviny na vyššie poschodia. Akonáhle voda a splašky zasiahnu spodné podlažia, znehodnotia všetky potraviny!

- Vaša smetná nádoba môže odplávať naozaj ďaleko!

- Preparkujte vaše auto na nejaké vyvýšené miesto alebo kopec, pretože voda dokáže odplaviť aj auto.

 

Maxine sa už medzitým presťahovala, pretože ona ani jej rodina nedokázali zaspať, keď pršalo. Vynárali sa obavy, že by sa to mohlo stať znova.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies