Maroš Šefčovič ostáva na významnom poste aj v novej Európskej komisii

NETKY.SK • 10 September 2019, 13:43 • 2 min
Maroš Šefčovič ostáva na významnom poste aj v novej Európskej komisii

BRATISLAVA - Novozvolená predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen v dnešných hodinách uviedla, že Maroš Šefčovič bude naďalej zastávať post podpredsedu EK. Na starosti bude mať spoluprácu medzi jednotlivými inštitúciami. Šefčoviča podobne ako ďalších 25 navrhnutých komisárok a komisárov čaká ešte vypočúvanie pred Európskym parlamentom. Ak poslanci za Komisiu ako celok zahlasujú, exekutíva pod vedením von der Leyen sa ujme mandátu 1. novembra.

slovakia

left justify in out

Maroš Šefčovič bol v Komisii Josého Manuela Barrosa komisárom pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti bol v rokoch 2010 - 2014. Tretí raz (2014 - 2019) sa stal podpredsedom EK vedenej Jeanom-Claudom Junckerom zodpovedným za Energetickú úniu.

 

img


Okrem Šefčoviča budú podpredsedami napríklad Frans Timmermans (pre Zelenú dohodu), Margarethe Vestager (pre koordináciu digitálnej agendy), Valdis Dombrovskis (ekonomické záležitosti) či Češka Věra Jourová (pre demokratické hodnoty).

 


Zostavovanie novej Európskej komisie prichádza po májových voľbách do Európskeho parlamentu. O tom, kto obsadí pozíciu predsedu Komisie, rozhodli po niekoľkodňových rokovaniach premiéri a prezidenti EÚ. Von der Leyen bola kompromisom, bývalá nemecká ministerka obrany patrí do frakcie ľudovcov, ktorí majú v europarlamente najviac kresiel. V lete členské štáty navrhli svojich eurokomisárov, cieľom von der Leyen bolo, aby boli v jej komisii rovnomerne zastúpené ženy a muži. V exekutíve bude 13 žien a 14 mužov. Británia svojho zástupcu nenominovala, keďže by Úniu mala opustiť ešte predtým, ako sa Komisia ujme nového mandátu - 31. októbra.

 

img


Ursula von der Leyen už v júli predstavila priority - okrem rodovej rovnosti k nim patrí boj proti klimatickým zmenám, posilňovanie demokracie a sociálne trhové hospodárstvo EÚ.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies