V Prešovskom kraji zaznamenali tri výjazdy pyrotechnikov za jeden deň. Privolaní boli kvôli nálezom delostreleckej munície

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 11:15 • 2 min
V Prešovskom kraji zaznamenali tri výjazdy pyrotechnikov za jeden deň. Privolaní boli kvôli nálezom delostreleckej munície

MEDVEDIE / BUKOVCE / DLHOŇA - Počas včerajšieho dňa (05.06.2024) boli krajskí pyrotechnici operačným dôstojníkom vyslaní až k trom nálezom neznámej munície a to do obec Medvedie, do obce Bukovce a nakoniec do obce Dlhoňa.

slovakia

left justify in out

Krátko pred jedenástou hodinou dopoludnia, na tiesňovú linku 158 oznámil 54 ročný muž, že pri  výkopových prácach  na jednom  z pozemkov v  obci Medvedie,  našiel jemu neznámu muníciu. Tá bola v blízkosti susedného pozemku s rodinným domom.  Miesto nálezu bolo vyslanou policajnou hliadkou zaistené až do príchodu krajských pyrotechnikov, ktorí po obhliadnutí nálezu určili, že ide o delostreleckú mínu (82 mm) z obdobia II. svetovej vojny. Muníciu za dodržania bezpečnostných opatrení zaistili a prevzali k zneškodneniu.

Aj starosta obce Bukovce  prostredníctvom  linky 158  oznámil nález munície. Bola nájdená  v obci,  pod mostom v miestnom potoku v smere na obec Gribov.  Išlo o delostrelecký  granát (10,5 cm), taktiež z vojnových čias. Aj táto munícia bola pyrotechnikmi zaistená a prevzatá k zneškodneniu.

49 ročný Bardejovčan  v intraviláne obce Dlhoňa pri výkopových prácach našiel  predmet, ktorý mu pripomínal muníciu. Vec okamžite oznámil polícii na linku 158.  Aj v tomto prípade policajná hliadka miesto nálezu zabezpečila až do príchodu pyrotechnikov. Tí po obhliadnutí určili, že ide o delostreleckú mínu (82 mm) z obdobia II. svetovej vojny. Munícia bola prevzatá k zneškodneniu.

Tieto udalosti sú príkladom toho, že napriek takmer 80 rokom od ukončenia vojnových čias neustále nachádzame  takéto  pripomenutia tejto doby. Polícia neustále upozorňuje, že s muníciou  alebo predmetom, ktorý  by mohol  byť muníciou či jej časťou v žiadnom prípade nie je vhodné manipulovať. Munícia napriek jej veku je  vo väčšine prípadov stále plne funkčná! Neodborná manipulácia s ňou  by mohla mať katastrofálne dôsledky. Aj krajskí pyrotechnici ku každému  nálezu pristupujú mimoriadne  zodpovedne a vždy za dodržania všetkých potrebných bezpečnostných opatrení. V týchto prípadoch platí, že opatrnosti  nie je nikdy dosť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: KR PZ v Prešove, Foto: Facebook / Polícia SR - Prešovský kraj
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies