V Česku sa začne vojenské cvičenie Immediate Response. Zúčastní sa ho 800 amerických a 350 českých vojakov

NETKY.SK • 4 Máj 2024, 11:20 • 2 min
V Česku sa začne vojenské cvičenie Immediate Response. Zúčastní sa ho 800 amerických a 350 českých vojakov

PRAHA - Budúci týždeň sa v Českej republike začne cvičenie Immediate Response (Okamžitá reakcia). Vo vojenskom priestore Libavá bude cvičiť približne 800 príslušníkov americkej armády a 350 českých vojakov.

slovakia

left justify in out

Americkí gardisti by mali do Česka pricestovať budúci týždeň. Samotný spoločný výcvik bude trvať zhruba 14 dní. Informovala o tom hovorkyňa generálneho štábu českej armády Magdalena Dvořáková.

Cvičenie je súčasťou najväčších manévrov americkej armády v Európe za posledné desaťročia. Pod názvom Steadfast Defender 24 sa na cvičení na rôznych miestach Európy počas celého roka zúčastňuje viac ako 90 000 vojakov zo všetkých krajín aliancie.

Podľa Dvořákovej je hlavným cieľom akcie preveriť schopnosť českej armády (AČR) komplexne zabezpečiť spojenecké jednotky na českom území v operáciách veľkého rozsahu, podporiť spojenecké úsilie v budovaní obranných spôsobilostí v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) zapojením síl a prostriedkov AČR či zvýšiť schopnosť príslušníkov AČR podieľať sa na plnohodnotnom taktickom plánovacom procese v medzinárodnom prostredí.

Na účely cvičenia sa do Libavy od polovice apríla presúvala vojenská technika z predsunutých skladov americkej armády v Nemecku. Samotný výcvik potrvá približne do predposledného májového týždňa a odsun techniky bude pokračovať až do začiatku júna, uviedla ďalej hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: ČTK, Ilustračné foto: reddit.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies