Toxická maskulinita: Ako sa prejavuje a prečo je taká nezdravá?

NETKY.SK • 28 Apríl 2024, 13:00 • 2 min
Toxická maskulinita: Ako sa prejavuje a prečo je taká nezdravá?

Muži majú tendenciu držať tak veľa vo vnútri. To zahŕňa všetky traumy a srdcervúce momenty. Nakoniec musí dôjsť k uvoľneniu. A príliš často je to výbušným spôsobom. Toxická maskulinita sa vzťahuje na predstavu, že predstava niektorých ľudí o „mužnosti“ udržiava dominanciu, homofóbiu a agresivitu.

slovakia

left justify in out

Toxická maskulinita sa vzťahuje na predstavu, že predstava niektorých ľudí o „mužnosti“ udržiava dominanciu, homofóbiu a agresivitu. Toxická maskulinita zahŕňa kultúrny tlak na mužov, aby sa správali určitým spôsobom. A je pravdepodobné, že to nejakým spôsobom ovplyvňuje všetkých chlapcov a mužov.

Táto myšlienka, že muži sa musia správať tvrdo a vyhýbať sa prejavom všetkých emócií, môže byť škodlivá pre ich duševné zdravie a môže mať vážne dôsledky pre spoločnosť, a preto sa stala známou ako „toxická maskulinita“.

Čo je toxická maskulinita?

Toxická maskulinita nie je len o správaní sa ako muž. Namiesto toho zahŕňa extrémny tlak, ktorý môžu niektorí muži cítiť, aby konali spôsobom, ktorý je skutočne škodlivý.

Existuje mnoho definícií „toxickej maskulinity“, ktoré sa objavujú vo výskume, ako aj v popkultúre. Niektorí vedci sa zhodli, že toxická maskulinita má tri základné zložky:

- Húževnatosť: Toto je predstava, že muži by mali byť fyzicky silní, emocionálne bezcitní a behaviorálne agresívni;

- Antifeminita: Ide o myšlienku, že muži by mali odmietnuť čokoľvek, čo je považované za ženské, ako je prejavovanie emócií alebo prijímanie pomoci;

- Moc: Toto je predpoklad, že muži musia pracovať na získaní moci a postavenia (sociálneho a finančného), aby si mohli získať rešpekt ostatných.

 

Glorifikácia nezdravých návykov

Toxická maskulinita oslavuje nezdravé návyky. Ide o predstavu, že „starostlivosť o seba je pre ženy“ a muži by sa mali správať k svojmu telu ako k strojom tým, že budú šetriť spánkom, cvičiť, aj keď sú zranení, a posúvať svoje fyzické hranice. 

Okrem toho, že toxická mužnosť odrádza mužov od návštevy lekárov. 

Štúdia z roku 2011 zistila, že muži, ktorí mali najsilnejšie presvedčenie o mužnosti, mali len polovičnú pravdepodobnosť, že dostanú preventívnu zdravotnú starostlivosť ako muži s miernejším presvedčením o maskulinite. Napríklad návšteva lekára na každoročnú prehliadku je v rozpore s názormi niektorých mužov o tvrdosti.

Okrem toho, že sa toxická maskulinita vyhýba preventívnej liečbe, podporuje aj nezdravé správanie.

Štúdia z roku 2007 zistila, že čím viac sa muži prispôsobujú mužským normám, tým je pravdepodobnejšie, že sa zapoja do rizikového správania, ako je nadmerné pitie alkoholu , užívanie tabaku a vyhýbanie sa zelenine. Navyše s väčšou pravdepodobnosťou považovali takéto riskantné rozhodnutia za „normálne“. 

Zanedbávanie duševného zdravia

Toxická maskulinita tiež odrádza mužov od liečby duševného zdravia. Depresia , úzkosť, problémy s užívaním návykových látok a problémy duševného zdravia sa môžu považovať za slabosti. Štúdia z roku 2015 zistila, že muži, ktorí sa priklonili k tradičným predstavám o maskulinite, mali viac negatívny postoj k vyhľadávaniu služieb duševného zdravia v porovnaní s tými, ktorí mali flexibilnejšie rodové postoje.

Toxická maskulinita môže tiež zdôrazniť, že je nevhodné, aby muži hovorili o svojich pocitoch. Vyhýbanie sa rozhovorom o problémoch alebo emóciách môže zvýšiť pocity izolácie a osamelosti.

Môže to tiež znížiť ochotu mužov osloviť a získať pomoc, keď majú problém s duševným zdravím.

Pochopenie emócií

Keď sa k chlapcom správame ako k mužom a učíme ich byť bez emócií, tvrdohlaví a bezpeční, zbavujeme ich nevinnosti a kladieme na nich nereálne a nezdravé očakávania. 

„Mladých mužov musíme od útleho veku učiť, že je dobré vyjadrovať emócie,“ hovorí Mack Exilus, MA, EDM, MHC-LP, klinik pre duševné zdravie v Citron Hennessey Therapy. V našom vzdelávacom systéme aj doma musíme chlapcom a mužom pomôcť označiť ich pocity a pochopiť ich. Ak k tomu pristúpime neodsudzujúcim, zvedavým spôsobom, môžeme eliminovať obavy z terapie a duševného zdravia.

Toxická maskulinita je niečo, čo stále treba riešiť, a jediný spôsob, ako pomôcť mužom naučiť sa, že emócie ich neznehodnocujú ani neoslabujú, je vštepovať im tento spôsob myslenia už od útleho veku. Nebezpečenstvo toxickej maskulinity je jasné a ako spoločnosť je dôležité mať na pamäti, že každý je človek a nájsť zdravé spôsoby spracovania emócií je dôležité pre nás všetkých, najmä mužov.

Taktiež, ak bojujete s účinkami toxickej maskulinity na duševné zdravie alebo potrebujete niekomu vyjadriť svoje emócie, nie je hanba požiadať o pomoc odborníka na duševné zdravie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: verywellmind.com, psychologytoday.com. titulná foto: albanhuber.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies