Tisícročná história aj moderná metropola. Maďarsko a jeho "mesto svetiel" ponúka unikátne zážitky

NETKY.SK • 26 Máj 2024, 15:13 • 2 min
Tisícročná história aj moderná metropola. Maďarsko a jeho "mesto svetiel" ponúka unikátne zážitky

Pôvab Maďarska nespočíva len v jeho historických pamiatkach, ale aj v jeho prírodných krásach. Či už obdivujete gotické veže Budapešti alebo sa prechádzate po národnom parku Aggtelek, táto krajina vás pozýva na objavovanie bohatej tapisérie kultúry a krajiny.

slovakia

left justify in out

Maďarsko so svojím nádherným hlavným mestom Budapešťou, často označované ako „mesto svetiel“, láka cestovateľov svojou veľkolepou architektúrou, termálnymi kúpeľmi a živou kultúrnou scénou. Ale za Budapešťou sa tento východoeurópsky klenot môže pochváliť očarujúcimi mestami, historickými pamiatkami a úchvatnou krajinou. Vydajte sa na cestu po najlepších turistických destináciách Maďarska.

1. Budínsky hrad, Budapešť

Keď sa prvýkrát pozriete na veľkolepý Budínsky hrad (Budavári Palota) v Budapešti, pochopíte, prečo je mesto často porovnávané s Parížom. Toto miesto svetového dedičstva UNESCO, prestavané v 18. storočí pre habsburskú monarchiu, ponúka viac ako 200 izieb. Jeho symetrické usporiadanie sa sústreďuje okolo krásnej 61 metrov vysokej kupoly s výhľadom na rieku Dunaj. Vystúpte na vrchol a získajte úžasný výhľad na hrad a okolité budovy na hradnom kopci.

2. Rieka Dunaj

Krásna rieka Dunaj preteká Maďarskom zo severu na juh a rozdeľuje Budapešť na Budín a Pešť. Urobte si pokojnú plavbu po rieke a ocente ikonické pamiatky mesta, vrátane budovy parlamentu, Budínskeho hradu a Reťazového mosta. Dunaj spája aj historické kúpeľné mestá Maďarska, kde sa môžete okúpať v liečivých termálnych vodách.

3. Historické kúpeľné mestá

Maďarsko je známe svojimi termálnymi kúpeľmi a historické kúpeľné mestá musíte navštíviť. Eger, Hévíz a Székesfehérvár ponúkajú omladzujúce zážitky v stáročných kúpeľoch. Predstavte si, že sa namočíte do teplej vody bohatej na minerály a obklopíte ho barokovou architektúrou a sviežimi záhradami.

4. Ostrihomská bazilika

Ostrihomská bazilika, posadená na kopci nad Dunajom, je najväčším kostolom v Maďarsku. Jeho neoklasicistický dizajn a masívna kupola z neho robia pozoruhodný orientačný bod. Vylezte na vyhliadkovú plošinu a naskytne sa vám panoramatický výhľad na rieku a slovenskú krajinu.

5. Budova maďarského parlamentu, Budapešť

Budova maďarského parlamentu, inšpirovaná budovou britského parlamentu, hrdo stojí na brehu Dunaja. Jeho neogotická architektúra, zdobená vežami a zložitými detailmi, je pohľad, ktorý sa oplatí vidieť. Pripojte sa k prehliadke so sprievodcom, aby ste preskúmali jeho honosné interiéry a dozvedeli sa o politickej histórii Maďarska.

6. Tihany

Obec Tihany, ktorá sa nachádza na severnom brehu jazera Balaton, je destináciou ako z pohľadnice. Preskúmajte Benediktínske opátstvo, prejdite sa po levanduľových poliach a kochajte sa nádherným výhľadom na jazero a okolité kopce.

7. Jaskyne v Lillafürede

Nadšenci prírody ocenia Jaskyne Lillafüred, sieť vápencových jaskýň neďaleko Miškolca. Prehliadky so sprievodcom vás zavedú cez fascinujúce podzemné komnaty zdobené stalaktitmi a stalagmitmi.

8. Národný park Hortobágy

Ak chcete ochutnať rozľahlé maďarské pláne, navštívte národný park Hortobágy. Táto biosférická rezervácia UNESCO je domovom jedinečnej divočiny, tradičných pastierov a ikonického deväťjamkového mosta. Nenechajte si ujsť každoročný veľtrh mosta Hortobágy, kde sa obchoduje s koňmi a dobytkom.

9. Maďarské múzeum v prírode

Vráťte sa v čase do Maďarského múzea v prírode (Skanzen) neďaleko Szentendre. Preskúmajte tradičné dedinské domy, veterné mlyny a remeselné dielne. Je to živé múzeum, ktoré predstavuje vidiecky maďarský život v priebehu storočí.

10. Šopron

Pôvabné mestečko Šopron neďaleko rakúskych hraníc sa môže pochváliť dobre zachovanou stredovekou architektúrou. Prejdite sa dláždenými uličkami, navštívte Firewatch Tower a ochutnajte maďarskú kuchyňu v miestnych reštauráciách.

Luxusné ubytovanie

Maďarsko, známe svojou bohatou históriou a úžasnou architektúrou, ponúka pre cestovateľov množstvo luxusných ubytovaní. Tu sú tri z najlepších hotelov v Maďarsku, ktoré sľubujú nezabudnuteľný pobyt:

Hotel Aria, ktorý sa nachádza v srdci Budapešti, je útočiskom s hudobnou tematikou so štyrmi krídlami venovanými rôznym hudobným žánrom. Každé krídlo sa môže pochváliť veľkými, rozprávkovo vybavenými izbami pomenovanými po rôznych umelcoch. Súčasťou hotela je záhradné nádvorie s vesmírnym klavírom, podzemné kúpele, vynikajúca reštaurácia a strešný bar s panoramatickým výhľadom na mesto.

Matild Palace je zmesou historickej elegancie a moderného luxusu. Nachádza sa v paláci z prelomu storočia a ponúka špičkové vybavenie a vynikajúcu polohu. Dokonalosti personálu sa vyrovnajú iba kulinárske výtvory šéfkuchára oceneného hviezdičkou Michelin. Atmosféra hotela je poctou vznešenosti minulých období a poskytuje hosťom bohatý pobyt.

Anantara New York Palace je hotel, ktorý sa vyznačuje odvážnou prítomnosťou. Hotel vyžaruje drámu a luxus, od veľkých stĺpov a vežičiek na fasáde až po stropy s freskami v New York Café. Pôvodná budova z konca 19. storočia bola postavená pre New York Insurance Company, čo jej dodáva historické čaro.

Tieto hotely ponúkajú nielen výnimočné služby a vybavenie, ale poskytujú aj bránu do bohatej kultúrnej tapisérie, ktorou je Maďarsko. Či už hľadáte relax, dobrodružstvo alebo nádych historického luxusu, tieto hotely pozdvihnú váš maďarský zážitok do nových výšin.

Pôvab Maďarska nespočíva len v jeho historických pamiatkach, ale aj v jeho prírodných krásach. Či už obdivujete gotické veže Budapešti alebo sa prechádzate po národnom parku Aggtelek, táto krajina vás pozýva na objavovanie bohatej tapisérie kultúry a krajiny. Tak si zbaľte kufre, ponorte sa do maďarských príbehov a vytvorte si spomienky, ktoré zostanú na celý život.

Pamätajte, že Maďarsko je viac než len destinácia – je to zážitok, ktorý čaká na rozvinutie. Od rušných ulíc Budapešti až po pokojné pobrežie jazera Balaton, nechajte Maďarsko uchvátiť vaše srdce i dušu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.planetware.com, budacastlebudapest.com, www.telegraph.co.uk, www.booking.com foto: budapest.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies