TIP NA KNIHU Jedna učiteľka, čo by chcela byť nezávislá, jeden pijan, čo by sa rád zmenil, veľa problémov, zopár detí a nejaká tá láska

NETKY.SK • 19 Jún 2022, 14:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Jedna učiteľka, čo by chcela byť nezávislá, jeden pijan, čo by sa rád zmenil, veľa problémov, zopár detí a nejaká tá láska

Všetci občas potrebujeme knihu, čo by disponovala akousi zázračnou silou odplašiť nechcené myšlienky a blatisté spomienky. Žiada sa nám dej, ktorý by nás preniesol ďaleko-preďaleko, do iných starostí či radostí, do iného času, do iných prenikavých vôní, do iného hluku.

slovakia

left justify in out

Zišli by sa nám hrdinovia natoľko reálni, že im uveríme i neuveriteľné, že aj keby sa dopustili prešľapu veľkého ako slon, z celého srdca im zaželáme šťastný koniec.

 

 img

 

Pokiaľ môžem byť smelá a ja budem, potom zaznamenávam, že Sarah E. Ladd je autorkou, ktorá by spomenuté kritériá nielen splnila, ale i predčila akékoľvek, i to najlepšie očakávanie. Iste to dokázala v románe zvanom Učiteľkina voľba, ktorý popoženie nočné mory, privodí sladkosť na dušu a zaplní čas príjemnosťou.

 

Dievčenská škola

 

Patience Creightonová je pôvabná mladá žena, narodená v 19. storočí a jej spôsoby by ulahodili komukoľvek, kto si potrpí nielen na fyzickú krásu, ale i na láskavé vystupovanie. Spoločnosť na ňu hľadí mierne nakrivo, už ju odsúdila a neviditeľným uhlíkom jej vypálila znamenie starej dievky. Starej panny, ktorá možno vedie školu pre dievčatá, ale veru by nad ňou mal prevziať opraty dajaký schopný mládenec.

 

img

 

Patience by sa možno aj umárala svojím stále nezmeneným statusom slobodnej, ale taká škola pre slečinky, tá si vyžaduje celú jej pozornosť. Zabezpečovať hladký priebeh dní, dohliadať na služobníctvo, utišovať srdcervúci malý plač a vštepovať do budúcich mladých dám všetko potrebné pre úspech a akú-takú nezávislosť.

 

img

 

Matka jej sotva pomôže, len vylihuje v perinách, trúchli za zosnulým manželom a pýta sa, kedy sa vráti starší syn. To jediné ju zaujíma, pre jedinú otázku je ochotná otvoriť ústa a poctiť dcéru dôkazom, že ešte nestratila výrečnosť. Boh nech je svedkom i ostatné nebeské bytosti obývajúce večné kráľovstvo, že ona má súcit, naozaj ho má. Jej vlastné srdce sa bolestivo skotúľa z jedného konca hrude na druhý, keď si pripomenie všetky príkoria a tragédie, ale zaháľať nesmie.

 

Nebolo to romantické

 

Williamovi Sterlingovi by sa ako o mužovi dalo prehlásiť čokoľvek, ale rozhodne len málo z toho by sa považovalo za dobré. Pijan a milovník hazardných hier. Človek sebecký, nikdy nie zastihnutý tak, aby bol súci viesť prirodzenú konverzáciu. Muž, čo zanedbáva všetko a každého. Pôžitkár, ktorý neváha siahnuť na ženské telo, či už je dotyčná zatiahnutá do jarma manželského, alebo si vhodného ženícha ešte len hľadá.

 

Muž s batohom plným problémov 

 

Keď sa to tak vezme, nemalo ho prekvapiť, keď ho zlomyseľní chlapíci napadli a dobili. Keď ho zastrašovali, že ak nezaplatí podlžnosti, nájde si ho pohroma oveľa strašnejšia.

A predsa sa doráňaný a dotlčený váľa na zemi, zjav zúbožený, ego navždy zatlačené do kúta.

 

img

 

A Patience ho uvidí, lebo stajňa, do ktorej sa uchýlil, je blízučko dievčenskej školy a ona vie, dobre vie, čo sa sluší a patrí.

Pravdupovediac, kedysi, ešte ako červenajúca sa dievčina, si možno dva alebo tri razy, (no dobre, možno aj sto ráz), predstavovala, že raz sa k nej priplazí cudzinec s prosbou o pomoc, že ho ošetrí a vzbĺkne romanca na žiarlenie. Tvárou v tvár okolnostiam ale zisťuje, že to také romantické nie je. Vlastne na tom nie je nič romantické, vonkoncom nič.

 

Závan nostalgie

 

Autorka Sarah E. Ladd je hodná obdivu. Priniesla závan nostalgie a ešte ho okorenila štipkou modernosti. Jej štýl rozprávania príbehov je podobný, aký by sme našli v toľko ľúbených knihách od Jane Austenovej či sestier Brontëových, avšak jej cieľom nie je na niekoho sa ponášať.

 

 img

 

Ona si len vzala to najlepšie a vložila i svoj kusisko výnimočnosti, zamiešala naozaj svižný dej, v ktorom sa stále čosi deje, čosi sa odhaľuje, a aby nikoho neochudobnila, nezabudla poliať i láskou.

 

Jedna učiteľka, jeden pijan, čo by sa rád zmenil, zopár detí, trochu pomiatnutá matka a niekoľko záhad, áno, aj tak by sa dal opísať román Učiteľkina voľba. Je však ešte viac, oveľa viac. A nech už si slečna vyučujúca zvolí čokoľvek, prečítať si o tom bude zážitok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies