Ďalšia erupcia: Sopka Ibu vychrlila 6-kilometrový oblak popola + VIDEÁ

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 10:15 • 4 min
Ďalšia erupcia:  Sopka Ibu vychrlila 6-kilometrový oblak popola + VIDEÁ

JAKARTA - Sopka Ibu vo východnej Indonézii vychrlila v pondelok k oblohe šesťkilometrový oblak popola pri ďalšej z takmer 100 erupcií od začiatku tohto roka. Správu priniesla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Najnovšia erupcia na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky nastala o 3.30 h miestneho času (v nedeľu 20.30 h SELČ). Indonézske rady už začiatkom mesiaca v okolí sopky vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti v štvorstupňovom systéme.
 
"Bol pozorovaný stĺp popola sivej farby s hustou intenzitou, ktorý vietor unášal na západ," uviedol vo vyhlásení šéf geologickej agentúry Muhammad Wafid. "Až k monitorovaciemu stanovišťu bolo počuť dunenie," dodal.
 
Vyzval ľudí, aby dodržiavali zakázanú zóny a nevstupovali do vzdialenosti od štyroch do siedmich kilometrov od krátera sopky. Sopka pri výbuchu pred niekoľkými týždňami vymrštila obrovskú masu popola až do výšky päť kilometrov.
 
Ibu je jedna z najaktívnejších sopiek v Indonézii. Podľa geologickej agentúry vulkanológovia zaznamenali v roku 2023 v priemere 58 erupcií denne.

Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov je rozľahlý ostrovný štát s častou seizmickou a sopečnou aktivitou. Leží na tichomorskom "Ohnivom kruhu". Ide o jednu zo seizmicky najaktivnejších oblastí na Zemi. Na tomto páse s celkovou dĺžkou 40-tisíc kilometrov je zruba 450 sopiek, v samotnej Indonézii je asi 120 aktívnych sopiek.
 
Minulý mesiac sopka Ruang v provincii Severné Sulawesi vybuchla viac ako šesťkrát. Ostrov opustili všetci obyvatelia a evakuované boli tiež ďalšie tisíce obyvateľov okolitých ostrovov. Aj tu naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: thejakartapost.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies