Strana SMER-SD podá podnet na Európsku komisiu za vyhlášku ÚVZ o režime na hraniciach

NETKY.SK • 13 Júl 2021, 13:46 • 2 min
Strana SMER-SD podá podnet na Európsku komisiu za vyhlášku ÚVZ o režime na hraniciach

BRATISLAVA - Strana Smer-SD podá podnet na Právny servis Európskej komisie v súvislosti s vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorá vyšla v piatok 2. júla a týka sa režimu na hraniciach.

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede o tom informoval predseda strany Smer-SD Robert Fico. Vyhláška ÚVZ, ktorá zaviedla povinnosť osôb, ktoré nie sú zaočkované, ísť do karantény na 14 dní po návrate zo zahraničnej cesty, je podľa Fica v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady zo 14. júna 2021. Podľa predsedu opozičnej strany je evidentné, že ÚVZ európsku vyhlášku nečítal. Citoval pritom bod 36. vyhlášky, v ktorom sa píše, že je potrebné zabrániť priamej alebo nepriamej diskriminácie osôb, ktoré nie sú zaočkované. Fico zdôraznil, že to platí, aj keď sa osoby rozhodli nezaočkovať.

 

 

Prečítajte si: Robert Fico sa stretával s Makóom aj minulý rok, keď už bol v opozícii. Dával mu rôzne úlohy

Zároveň vyzval Ústavný súd Slovenskej republiky, aby v prípade tejto vyhlášky konal. Strana Smer-SD podala na ÚS SR podnet, aby sa vyhláškou zaoberal. „Chcem vyzvať týmto ústavný súd, aby konal. Nie je možné, aby sa v takýchto vážnych prípadoch čakalo, keď je ohrozený cestovný ruch a keď je vyhláška preukázateľne diskriminačná,“ povedal Fico s tým, že žiadajú, aby ÚS SR minimálne pozastavil účinnosť vyhlášky, pokiaľ nerozhodne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies