Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do EÚ

NETKY.SK • 30 Apríl 2024, 16:10 • 2 min
Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do EÚ

BRATISLAVA - Slovensko, je už 20 rokov plnohodnotným členom Európskej únie. Slovenská republika sa 1. mája 2004 stala súčasťou spoločenstva štátov, ktoré spolu zdieľajú hodnoty a ciele, akými sú mier, sloboda, demokracia a rešpekt voči rozmanitosti jeho členov.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do EÚ pripomenul minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár, že Európska únia bola založená na mierových základoch a táto hodnota by mala byť jej silným pilierom aj v súčasnosti.

„Odmietame spochybňovanie členstva Slovenska v EÚ. Sme členom silnej európskej rodiny a áno, v každom spoločenstve sa vyskytnú problematické veci, no treba ich riešiť vo vzájomnom dialógu, riešiť i témy, ktoré sú ťažšie, ale dôležité pre jej budúcnosť, a nezabúdať pritom na silné mierové základy, za ktoré získala EÚ v roku 2012 Nobelovu cenu za mier,“ upozornil J. Blanár.

Vstup do európskeho spoločenstva krajín priniesol podľa neho Slovensku množstvo benefitov, ktoré obyvatelia naplno využívajú: „Získali sme významnú podporu eurofondov – k dnešnému dňu v objeme takmer 30 miliárd eur, prostredníctvom ktorých sme do našich regiónov priniesli stovky konkrétnych projektov.“ Životy slovenských občanov, podnikateľov a firiem každý deň uľahčujú rovnako štyri základné slobody Európskej únie – voľný pohyb osôb, tovarov, služieb a kapitálu. Výhodou je viac pracovných príležitostí, používanie jednotnej meny, možnosť slobodne cestovať a v rámci programov na podporu vzdelávania, ako je napríklad Erasmus, tiež študovať a získavať skúsenosti v zahraničí. Túto príležitosť už využilo viac ako 40-tisíc slovenských študentov.

Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že cesta Slovenska do Európskej únie však nebola jednoduchá. Predchádzal jej náročný transformačný proces a splnenie nevyhnutných politických a ekonomických kritérií. Rozhodnutie vstúpiť do EÚ podporili aj Slovenky, Slováci a príslušníci rôznych národnostných menšín žijúci na Slovensku v doposiaľ jedinom platnom referende na území SR, kedy takmer 93 percent zo zúčastnených občanov vyjadrilo záujem o európsku víziu Slovenska.„Cesta, ktorú sme prešli, je dôkazom, že sa vieme postaviť za svoje záujmy. Práve preto sa dnes chceme zároveň podeliť o svoje skúsenosti a pomôcť v procese integrácie či už krajinám západného Balkánu, alebo našim východným susedom,“ informoval minister zahraničných vecí Juraj Blanár s tým, že SR podporuje rozširovanie EÚ o nové členské štáty. Ako poznamenal, je ale nutné, aby sa EÚ na túto veľkú výzvu dôsledne pripravila v dialógu všetkých členských krajín.

Podľa slov ministra J. Blanára je Európska únia pre Slovensko životným priestorom, ktorý chceme prirodzene rozvíjať. Potvrdil, že ambíciou vlády SR je preto upozorňovať súčasne na témy, v ktorých vidíme nedostatky. V súvislosti s rozširovaním EÚ a riešením problémov, ako je nelegálna migrácia či situácia v poľnohospodárstve, chce byť Slovensko aktívnym účastníkom v európskych rozhodovacích procesoch. „Budeme naďalej aktívnym suverénnym členom EÚ, ktorý podporí spoločné európske riešenia, ale ktorý bude predovšetkým aj presadzovať svoje národné záujmy,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie s tým, že budúcnosť EÚ je preto taktiež v rukách slovenských občanov. Blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu poskytujú možnosť podieľať sa na smerovaní európskeho spoločenstva krajín. „Práve tým, akých poslancov si zvolíme do europarlamentu, priamo rozhodujeme o tom, ako budú Slovensko zastupovať a ako budú schopní napĺňať naše národnoštátne záujmy v rámci politík Európskej únie,“ doplnil Juraj Blanár.

Tento rok si Slovensko okrem 20. výročia vstupu do EÚ pripomína rovnako 15. výročie od prijatia eura, ktoré sa ukázalo ako významná konkurenčná výhoda a Slovensku významne pomáha pri rozvoji ekonomiky a obchodu. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto pripravilo niekoľko aktivít s cieľom priblížiť EÚ bližšie k ľuďom. Súčasťou podujatí sú napríklad diskusie so študentmi vysokých škôl alebo v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR už pripravená medzinárodná konferencia so zameraním na zhodnotenie členstva SR v EÚ, ktorá sa uskutoční  2. mája 2024 na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies