Štokholm: Balík vojenskej pomoci Ukrajine za 1,13 mld. eur. Protivzdušná obrana, delostrelecká munícia a obrnené vozidlá

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 11:52 • 2 min
Štokholm: Balík vojenskej pomoci Ukrajine za 1,13 mld. eur. Protivzdušná obrana, delostrelecká munícia a obrnené vozidlá

ŠTOKHOLM - Švédska vláda v stredu oznámila, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 13 miliárd švédskych korún (približne 1,13 miliardy eur). Zo strany Štokholmu ide dosiaľ o najväčší balík vojenskej pomoci pre Kyjev, informuje AP.

slovakia

left justify in out

Prisľúbená vojenská pomoc pozostáva "z vybavenia, ktoré je na vrchole ukrajinského zoznamu priorít", povedala švédska vicepremiérka Ebba Buschová. V poradí 16. švédsky balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu od začiatku ruskej invázie zahŕňa protivzdušnú obranu, delostreleckú muníciu a obrnené vozidlá.
 
Švédsky minister obrany Pal Jonsson zopakoval, že Štokholm nateraz vylúčil dodanie stíhačiek JAS 39 Gripen na Ukrajinu. Ukrajinská strana sa podľa jeho slov zameriava na realizáciu programu stíhačiek F-16, ktorých dodanie prisľúbilo Kyjevu niekoľko európskych krajín. Jonsson dodal, že Švédsko stále pracuje na tom, aby mohol stíhačky Gripen poskytnúť Kyjevu neskôr.
 
Súčasťou nového balíka vojenskej pomoci sú aj dve lietadlá včasnej výstrahy SAAB ASCC švédskej výroby. Tie budú mať podľa ministra obrany veľký vplyv na ukrajinskú protivzdušnú obranu, pretože doplnia a posilnia sľúbené stíhačky F-16 americkej výroby.
 
"Dokážete identifikovať prichádzajúce riadené strely, identifikovať bezpilotné lietadlá a ciele na súši aj na mori... Celkové hodnotenie je také, že darovanie radarového prieskumného lietadla ASC 890 by malo mať pre ukrajinské vzdušné sily v súčasnosti najväčší význam," vysvetlil minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Ilustračné foto: Reuters
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies