Štefan Harabin navštívil ústredie Matice slovenskej v Martine, ocenil jej prístup

NETKY.SK • 7 December 2023, 21:30 • 2 min
Štefan Harabin navštívil ústredie Matice slovenskej v Martine, ocenil jej prístup

Všetky peniaze, ktoré smerovali zo Sorosových mimovládiek, treba presmerovať do rozpočtu Matice Slovenskej a národopisných združení, uviedol Štefan Harabin.

slovakia

left justify in out

V utorok, 5. decembra 2023, sa na pôde Matice Slovenskej v Martine uskutočnilo pracovné stretnutie zakladajúceho člena MS a prezidentského kandidáta Štefana Harabina s predsedom Matice Slovenskej Mariánom Gešperom a zamestnancami Matice.

Ako uvádza tlačová správa, Štefan Harabin informoval matičných kolegov o programových národno-vlasteneckých tézach. Zároveň vyjadril názor, že Matica slovenská by nemala byť politicky trpená s takýmto obmedzeným rozpočtom, ktorý je v súčasnosti len 1,6 milióna eur, čo zväzuje Matici i jej zložkám ruky pri plnení svojich úloh na poli členskom, vedeckom, vydavateľskom a informačnom.

Štefan Harabin ocenil konsolidáciu Matice slovenskej v posledných rokoch, ako aj jej odvahu pri obrane matičnej myšlienky počas vlády tzv. ultra-liberálov.

Zdôraznil, že MS nie je potrebné inštitucionálne reformovať, keďže dokázala, že sa vie spravovať a riadiť vlastnými silami. Práve naopak, je potrebné reformovať financovanie Matice zo strany Slovenskej republiky. Veď mnohokrát dokonca nahrádzala vo viacerých prípadoch samotný štát.



Zo stretnuta v ústredí Matice slovenskej.
Zo stretnuta v ústredí Matice slovenskej.
Zdroj: Arciv Š. H.

„Nie je možné, aby Matica Slovenská mala rozpočet 1,6 milióna eur a Sorosove mimovládne
inštitúcie, okrem ročného paušálu, boli štedro zo štátu dotované i jednorazovou sumou 22
milióna eur. Všetky peniaze, ktoré smerujú do Sorosovych mimovládiek, treba v celom
rozsahu presmerovať do rozpočtu Matice Slovenskej,“ zdôraznil Štefan Harabin. 

Ocenil postoj Matice Slovenskej aj voči útokom liberálov na osobnosť P. O. Hviezdoslava v kauze  Divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave, súčasne pri zorganizovaní protestu v danej veci, ďalej  pri obrane národnej zástavy pri výstupe na hrad Devín v apríli tohto roku, ako aj pri vyhlásení Matice slovenskej, keď zazneli výroky o tzv. odtrhnutom území zo strany štátnych predstaviteľov južných susedov, a v tom čase MS dala jasne najavo stanovisko slovenského ľudu.

V závere stretnutia Štefan Harabin ešte raz zablahoželal matičiarom k 160. výročiu založenia Matice slovenskej, ktoré si pripomíname celý tento rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Štefan Harabin na stretnutí s predsedom Matice Slovenskej Mariánom Gešperom. (Tlačová služba volebného štábu Štefana Harabina)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies