Startup xAI Elona Muska získal ďalších 6 mld. dolárov

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 18:40 • 2 min
Startup xAI Elona Muska získal ďalších 6 mld. dolárov

Startup xAI, ktorý založil Elon Musk a zameriava sa na umelú inteligenciu, získal od investorov ďalších šesť miliárd dolárov. Informuje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Startup xAI, ktorý založil Elon Musk a zameriava sa na umelú inteligenciu, získal od investorov ďalších šesť miliárd dolárov. Peniaze plánuje využiť na uvedenie svojich prvých produktov na trh, na rozvoj infraštruktúry a vývoj nových technológií.

Správa nespresňuje, na akú sumu najnovšie zvýšenie kapitálu celú spoločnosť xAI ohodnocuje. Podľa skorších informácií médií by to mohlo byť zhruba 18 až 24 miliárd dolárov.

Musk je okrem iného šéfom podniku na výrobu elektromobilov Tesla a majiteľom internetovej spoločnosti X. Spoločnosť xAI vlani v decembri predstavila chatbota Grok, ktorého trénuje na textoch zverejňovaných na sociálnej sieti X.


Spoločnosť xAI sa snaží konkurovať firme OpenAI, ktorá vyvinula populárny chatovací systém ChatGPT. Musk sa v roku 2015 podieľal na založení firmy OpenAI, v roku 2018 však odstúpil z jej správnej rady.

Tento rok Musk firmu OpenAI a jej generálneho riaditeľa Sama Altmana zažaloval. Tvrdí, že opustili pôvodnú misiu firmy, ktorou bolo vyvíjať umelú inteligenciu v prospech ľudstva, nie pre zisk.                 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Foto: Reuters/Dado Ruvic
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies