Slovensko a jeho nádherná príroda: Spoznajte niekoľko úkazov, ktoré vás utvrdia v tom, že život tu má prekrásne benefity

NETKY.SK • 25 Február 2024, 08:30 • 2 min
Slovensko a jeho nádherná príroda: Spoznajte niekoľko úkazov, ktoré vás utvrdia v tom, že život tu má prekrásne benefity

Slovensko je krajina, ktorá má čo ponúknuť milovníkom prírody. Na malej ploche sa tu stretávajú rôzne typy reliéfu, klímy, rastlinstva a živočíšstva, ktoré tvoria neopakovateľnú mozaiku. Slovenská príroda je tiež cenná a zraniteľná, preto je potrebné ju chrániť a rešpektovať. Slovenská príroda je naše spoločné bohatstvo, ktoré si musíme vážiť a užívať.

slovakia

left justify in out

Slovensko je malá krajina v strednej Európe, ktorá sa môže pochváliť bohatou históriou, kultúrou a tradíciami. Ale nielen to. Slovensko je tiež domovom nádhernej prírody, ktorá ponúka množstvo možností na relax, zábavu a dobrodružstvo. V tomto článku vám predstavíme niekoľko úkazov, ktoré vás utvrdia v tom, že život na Slovensku má prekrásne benefity.

Tatry: Hory, ktoré dýchajú legendami

Tatry sú najvyšším pohorím na Slovensku a zároveň najmenším vysokohorským pohorím na svete. Svojou krásou a rozmanitosťou lákajú turistov, horolezcov, lyžiarov a milovníkov prírody z celého sveta. Tatry sú tiež plné príbehov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Jednou z nich je legenda o Jurajovi Jánošíkovi, slovenskom zbojníkovi, ktorý vraj žil v Tatrách a bojoval proti nespravodlivosti. Ďalšou je legenda o kráľovnej snehu, ktorá vraj obýva najvyšší vrchol Tatier - Gerlachovský štít. A čo tak legenda o zlatom poklade, ktorý je ukrytý v nejakej z tatranských jaskýň?

Tatry sú nielen miestom legend, ale aj miestom úžasných prírodných javov. Napríklad, viete, že v Tatrách sa nachádza najväčšie jazero na Slovensku - Veľké Hincovo pleso? Alebo že v Tatrách sa nachádza najvyššie položená botanická záhrada na svete - Tatranská Lomnica? Alebo že v Tatrách sa nachádza najstarší chránený prales na Slovensku - Dobšinská ľadová jaskyňa? Tieto a mnohé ďalšie zaujímavosti môžete objaviť v Tatrách, ktoré sú skutočným pokladom slovenskej prírody.

Dunaj: Rieka, ktorá spája národy

Dunaj je druhou najdlhšou riekou v Európe a jednou z najdôležitejších vodných ciest na kontinente. Dunaj preteká desiatimi krajinami, medzi ktorými je aj Slovensko. Na Slovensku sa Dunaj dotýka troch regiónov: Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho. Dunaj je nielen dopravnou tepnou, ale aj zdrojom života, kultúry a histórie.
Na Dunaji sa nachádzajú mnohé historické a kultúrne pamiatky, ktoré svedčia o bohatej minulosti Slovenska. Napríklad, viete, že na Dunaji sa nachádza najstarší most na Slovensku - Starý most v Bratislave? Alebo že na Dunaji sa nachádza najväčší hradný komplex na Slovensku - Devín? Alebo že na Dunaji s

a nachádza najväčšia rímskokatolícka katedrála na Slovensku - Bazilika svätého Martina v Bratislave? Tieto a mnohé ďalšie pamiatky môžete obdivovať na Dunaji, ktorý je svedkom histórie a kultúry Slovenska.
Dunaj je tiež miestom nezabudnuteľných zážitkov a aktivít. Na Dunaji sa môžete plaviť na lodi, bicyklovať po cyklochodníku, rybárčiť, kúpať sa, alebo len relaxovať na brehu. Dunaj je tiež miestom, kde sa stretávajú rôzne národy, ktoré žijú v jeho okolí. Na Dunaji sa môžete zoznámiť s ľuďmi z Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Srbska, Rumunska, Bulharska, Moldavska, Ukrajiny a Nemecka. Dunaj je riekou, ktorá spája národy a kultúry.

Slovenský raj: Raj na zemi

Slovenský raj je národný park, ktorý sa nachádza na východe Slovenska. Slovenský raj je známy svojou jedinečnou krajinou, ktorá je tvorená skalnými platňami, roklinami, vodopádmi, jaskyňami a lesmi. Slovenský raj je rajom pre turistov, ktorí hľadajú adrenalín, krásu a pohodu.

Slovenský raj ponúka množstvo turistických trás, ktoré vedú cez nádherné prírodné scenérie. Niektoré z nich sú vybavené rebríkmi, reťazami, mostíkmi a žebrikmi, ktoré zvyšujú náročnosť a zábavu.

Medzi najobľúbenejšie trasy patria Prielom Hornádu, Suchá Belá, Piecky, Kyseľ, Tomášovský výhľad a Kláštorisko. Na týchto trasách sa môžete kochať pohľadom na úchvatné vodopády, skalné útvary, rastliny a zvieratá.
Slovenský raj je tiež domovom niekoľkých jaskýň, ktoré sú prístupné pre verejnosť. Medzi najznámejšie patria Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO, a Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá je jedinou aragonitovou jaskyňou na svete. V týchto jaskyniach sa môžete obdivovať rôzne ľadové a kryštálové útvary, ktoré vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru.
Slovenský raj je rajom na zemi, ktorý vám ponúka neopakovateľné zážitky a spomienky.

Demänovská dolina

Demänovská dolina je údolia, ktoré sa tiahne pod severnou stranou Nízkych Tatier. Je to jedno z najnavštevovanejších turistických centier na Slovensku, pretože tu nájdete nielen krásnu prírodu, ale aj množstvo atrakcií. Medzi nimi sú najmä Demänovské jaskyne, ktoré tvoria najväčší jaskynný systém na Slovensku.

Sú to Demänovská jaskyňa Slobody, Demänovská ľadová jaskyňa, Demänovská jaskyňa Mieru a Demänovská jaskyňa Zlá diera. Okrem toho sa tu nachádza aj známe lyžiarske stredisko Jasná, ktoré ponúka výborné podmienky pre zimné športy.

Oravská priehrada

Oravská priehrada je najväčšou vodnou nádržou na Slovensku, ktorá sa nachádza na rieke Orava na severe krajiny. Je to obľúbené miesto pre vodné športy, rybolov, kúpanie, plachtenie a relaxáciu. Oravská priehrada je tiež známa svojou historickou pamiatkou, ktorou je Oravský hrad. Tento hrad sa týči nad priehradou a ponúka návštevníkom možnosť spoznať jeho históriu, architektúru a legendy.

Oravský hrad bol tiež miestom nakrúcania slávneho filmu Nosferatu z roku 1922.

Slovensko je krajina, ktorá má čo ponúknuť milovníkom prírody. Na malej ploche sa tu stretávajú rôzne typy reliéfu, klímy, rastlinstva a živočíšstva, ktoré tvoria neopakovateľnú mozaiku. Slovenská príroda je nielen krásna, ale aj prospešná pre ľudské zdravie, pohodu, vzdelanie, či kreativitu. Slovenská príroda je tiež cenná a zraniteľná, preto je potrebné ju chrániť a rešpektovať. Slovenská príroda je naše spoločné bohatstvo, ktoré si musíme vážiť a užívať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: startitup.sk, nasageografia.sk, slovakia.travel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies