Skutočný príbeh: Aj takto to môže vyzerať, keď sa Rómovia spoja!

NETKY.SK • 30 November 2021, 08:15 • 2 min
Skutočný príbeh: Aj takto to môže vyzerať, keď sa Rómovia spoja!

Neďaleko známeho mesta Michalovce sa nachádza už menej známa dedina Sliepkovce. Názov sám vyvoláva akýsi dojem rodinného prostredia, v ktorom vonia spolupatričnosť a priateľská atmosféra sa nevyzlieka ani v horúco letnom počasí. Pravda, občas môže prvý dojem klamať, skúseností by bolo na rozdávanie, avšak pri zoznámení sa s príbehom tamojšej rómskej komunity zrejme nikto nebude pochybovať, že súdržnosť nie je vymyslená, ale nádherne pravdivá.

slovakia

left justify in out

Než vám porozprávam, ako sa to celé začalo, mali by ste vedieť istú veľmi podstatnú skutočnosť. V dedine si žije jedna rodina, nie síce známa z celosvetového pohľadu, ale obyvatelia z okolitých domov ju nielen dôverne poznajú, ale aj rešpektujú

 

Dôkazom je napríklad i to, že pokiaľ niekto potrebuje radu, ale naozaj dobrú a múdru, jednoducho vstane a odkráča k onej rodine. Žiaduci je najmä Rudolf, ktorý okrem úlohy radcu drží i miesto otca a manžela.

 

Smutný začiatok
Koronavírus veru neušetril ani Sliepkovce, zasahoval a ničil telá. Ochorel synovec Rudolfa, 43-ročný muž, ktorému vírus spôsobil vážne komplikácie a pripútal ho na nemocničné lôžko. Pacient je tiež nesmierne obľúbený, dedinčania k nemu pristupujú s láskou a neodsudzujú ho ani pre miernu mentálnu poruchu.

 

img


Správa o jeho zdravotnom stave nejedného šokovala a vyvolala i strach, ktorý sa tak či tak šíril neznesiteľne rýchlo. „On? Ako to mohol dostať práve on?" krútili obyvatelia hlavami a čudovali sa, že epidémia potrápila i niekoho, kto si to podľa všeobecnej mienky zaslúžil najmenej.

 

Nápad
A tak vznikol nápad, nejasná myšlienka, len to všetko dostať aj do konkrétnej podoby! Modlilo by sa za muža, pripojili by sa viacerí a viera by sa posilnila.

 

Najskôr bola obava, pretože jediný spôsob, ako spojiť toľkých záujemcov, spočíval v skupinovom hovore na sociálnej sieti, ktoré, ako vieme, nie každý vie ovládať. Ukázalo sa však, že starostiť sa bolo celkom zbytočné, pretože sa online modlitebné stretnutia bez ťažkostí rozprúdili a trvajú už dva týždne.


Vždy sa, prirodzene, konajú v rovnakom večernom čase a doteraz prilákali zhruba 35 takých, ktorí si uvedomujú, že najväčšia pomoc vždy prichádza z Božej dlane.


Má moc zmeniť
Odkedy sa prvý raz pozdvihli hlasy v zjednotenej modlitbe
, počet chorých sa zvýšil a Rudolf prosil za sestru i manželku. Pravdaže, prihováralo sa i za inýchh, odvážlivci mohli kontaktovať osoby na to povolané a zdôveriť sa s problémom, ktorý bolo nutné predložiť Bohu a popýtať Ho o zásah.


Súčasťou stretnutia je i Rudolfov príhovor, v rámci ktorého sa snaží jednoducho a pútavo priblížiť biblické princípy. Vraví o tom, na čom skutočne záleží a dôraz kladie na hodnoty, ktoré zaviedol Ježiš ako Boží syn, keď v ľudskej podobe zostúpil z neba na zem.

 

img


Pozoruhodné je, že modlitebné zoskupenie nereprezentuje žiadnu cirkev, a teda sú v ňom zastúpené viaceré vierovyznania. Nuž a čerešničkou na už beztak bohatej torte je i podpora, ktorej sa modliacim dostalo zo zahraničia, a to nielen z Anglicka, ale aj z Ukrajiny.


Koľko dobrý zvyk potrvá, nevie nik, no už teraz je celkom isté, že prináša ovocie a má moc zmeniť niekoľko ľudských životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies