Severná Kórea sa pripravuje na vypustenie vojenského satelitu, tvrdí Južná Kórea

NETKY.SK • 24 Máj 2024, 18:07 • 2 min
Severná Kórea sa pripravuje na vypustenie vojenského satelitu, tvrdí Južná Kórea

SOUL - Juhokórejská armáda v piatok oznámila, že v Severnej Kórei zaznamenala známky možných príprav na vypustenie satelitu, čo by bolo úsilím KĽDR vyzbrojenej jadrovými zbraňami umiestniť na obežnú dráhu druhý vojenský prieskumný satelit.

slovakia

left justify in out

Južná Kórea a americké spravodajské služby pozorne monitorujú aktivity Severnej Kórey, uviedol juhokórejský vojenský predstaviteľ.
 
Aktivity boli spozorované v Dongchang-ri, severozápadnej oblasti krajiny, kde sídli hlavné severokórejské stredisko vesmírnych letov, uviedol predstaviteľ bez bližších podrobností.
 
Severná Kórea vypustila svoj prvý špionážny satelit minulý rok a tvrdila, že vodca Kim Čong-un preskúmal fotografické zábery Bieleho domu a Pentagónu, okrem iných oblastí sveta. Štátne médiá však nezverejnili žiadne fotografie, ktoré satelit urobil.
 
Odpálenie sa stretlo so sankciami USA a ich spojencov a podnietilo Soul, aby pozastavil časť vojenskej dohody, ktorú podpísal s Pchjongjangom v roku 2018.
 
Pchjongjang v reakcii na to pakt zrušil a obnovil predtým zbúrané strážne domy v blízkosti hraníc.
 
Začiatkom tohto roka Južná Kórea vypustila svoj druhý špionážny satelit na rakete SpaceX Falcon 9 z vesmírneho strediska Johna F. Kennedyho na Floride.
 
Pchjongjang obhajoval vypustenie svojho satelitu ako súčasť svojho práva na sebaobranu a odsúdil reakciu Washingtonu ako "dvojitý meter" v súvislosti s vypustením vlastného satelitu zo strany Južnej Kórey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies