Ruský tenista Medvedev zdolal Alcaraza, vo finále nastúpi proti Djokovičovi

NETKY.SK • 9 September 2023, 19:00 • 3 min
Ruský tenista Medvedev zdolal Alcaraza, vo finále nastúpi proti Djokovičovi

NEW YORK - Vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom tenisovom turnaji US Open sa stretnú Srb Novak Djokovič a Rus Daniil Medvedev. Djokovič v pozícii turnajovej dvojky zdolal v semifinále nenasadeného domáceho Američana Bena Sheltona 6:3, 6:2, 7:6 (4). Dvadsaťtrinásobný grandslamový šampión nastúpi v súboji o trofej proti Medvedevovi, ktorý ako nasadená trojka vyradil obhajcu titulu Španiela Carlosa Alcaraza 7:6 (3), 6:1, 3:6 a 6:3. Duel bude reprízou finále z roku 2021.

slovakia

left justify in out

Medvedev sa prebojoval do finále US Open tretíkrát v kariére, pred dvomi rokmi získal vo Flushing Meadows svoj dosiaľ jediný grandslamový titul. Alcaraza zdolal druhýkrát v kariére, tento rok s ním prehral v Indian Wells i vo Wimbledone. Hoci v semifinále zahral menej víťazných úderov - iba 38 proti 45 Španiela - pomohol si aj deviatimi esami, ktoré si jeho súper za celý zápas nepripísal. Úspešne odvrátil osem z deviatich brejkbalov.

 

Vyrovnaný prvý set zlomil Rus až v tajbrejku, keď vďaka drvivému finišu získal štyri výmeny za sebou a vyhral 7:3. Druhú sadu získal vo svoj prospech až nečakane ľahko, v druhom geme premenil prvý brejkbal v zápase a dostal sa do vedenia 3:0. Líder svetového rebríčka nedokázal zareagovať, ešte raz stratil servis a tak Medvedev získal set v pomere 6:1. Tretí set mal vyrovnanejší priebeh. Alcaraz prvýkrát zlomil súperov servis, no prehra 3:6 Medvedeva nepoložila. Štvrté dejstvo otvoril čistou hrou a keď prelomil štvrtýkrát v zápase podanie Španiela, vykročil za postupom do finále. V deviatom geme sa ešte poriadne nadrel, ale napokon premenil svoj štvrtý mečbal.

Ruský tenista Danil Medvedev.
Ruský tenista Danil Medvedev.
Zdroj: Sky Sports

Djokovič potreboval na postup iba tri sety. Po hladkom triumfe nad Sheltonom sa prebojoval do rekordného 36. singlového finále na turnajoch veľkej štvorky. Má tak šancu zabojovať o 24. grandslamový titul.

 

Dvadsaťročný Shelton nastúpil vo svojom premiérovom grandslamovom semifinále sebavedomo a prvé dva servisy zvládol bez problémov. V šiestom geme sa však Djokovič dostal k prvému brejkbalu a hneď ho využil. Srb ho následne potvrdil a viedol 5:2. V ôsmom geme sa favorit dostal k štyrom možnostiam ukončiť set, no Američan sa nevzdal a znížil na 3:5. Na vlastnom podaní ešte ponúkol Sheltonovi jednu šancu, ale zvyšok hry zvládol vo svoj prospech. Druhý bol v jasnej réžii favorita, ktorý dvakrát Američana brejkol. Tridsaťšesťročný Srb viedol v treťom dejstve 3:1 aj 4:2, ale Shelton zabojoval a vyrovnal na 4:4. Djokovič mohol ukončiť duel na vlastnom podaní za stavu 6:5, no nezvládol to a rozhodol až tajbrejk.

 

nuži - dvojhra - semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-2) - Ben Shelton (USA) 6:3, 6:2, 7:6 (4)

Daniil Medvedev (Rus.-3) - Carlos Alcaraz (Šp.-1) 7:6 (3), 6:1, 3:6, 6:3



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies