Rusko odsudzuje summit NATO! Zelenskyj žiada delostrelectvo a finančnú podporu

NETKY.SK • 29 Jún 2022, 14:42 • 2 min
Rusko odsudzuje summit NATO! Zelenskyj žiada delostrelectvo a finančnú podporu

MOSKVA / MADRID – Summit NATO, ktorý v týchto dňoch prebieha v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko „zadržiavať“, pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. „Summit v Madride potvrdzuje a upevňuje smerovanie tohto bloku k agresívnemu zadržiavaniu Ruska. Toto však našu politiku žiadnym spôsobom neovplyvní, v každom prípade si spoľahlivo a na 100 percent zaistíme našu bezpečnosť,“ vyhlásil Riabkov.


„Rozšírenie Severoatlantickej aliancie považujeme za čisto destabilizujúci faktor v medzinárodných vzťahoch,“ dodal námestník ruského ministra Sergeja Lavrova. Lídri NATO pritom plánujú v stredu oficiálne pozvať Fínsko a Švédsko do NATO po tom, ako Turecko zmenilo postoje a prestalo namietať proti ich pričleneniu k Aliancii.

 


Viac ako štyri mesiace po tom, ako Rusko vtrhlo na Ukrajinu, sa spojenci z 30-člennej Aliancie zišli v Madride na summite, ktorý šéf NATO Jens Stoltenberg označil za historický a transformačný z hľadisku budúcnosti tejto vojenskej organizácie. Lídri NATO sa totiž na summite plánujú dohodnúť na novej strategickej koncepcii pre Európu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

 

„Bude osvojený nový strategický koncept, pričom Rusko bude označené za hrozbu pre Alianciu... To nemá nič spoločné s realitou. Je to práve Aliancia, ktorá predstavuje hrozbu pre nás,“ vyhlásil Riabkov v súvislosti so summitom.

 


Zelenskyj na summite NATO žiada o moderné delostrelectvo a finančnú podporu

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu lídrom členských krajín NATO povedal, že Ukrajina v boji proti Rusku potrebuje moderné zbrane a viac finančnej pomoci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 

 

„Potrebujeme viac moderných systémov, moderné delostrelectvo,“ povedal Zelenskyj, ktorý sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na summite NATO v Madride. Finančná podpora je podľa jeho slov rovnako dôležitá ako pomoc prostredníctvom zbraní.

 

Možno vás zaujme: Zastavenie dodávok ruského plynu by najviac zasiahlo Slovensko, Česko a Maďarsko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies