Rusko hľadá spojencov všade na svete. Putin je v Pekingu a snaží sa znova uloviť Čínu, no časy medových týždňov sú už dávno preč (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 18 Máj 2024, 15:05 • 2 min
Rusko hľadá spojencov všade na svete. Putin je v Pekingu a snaží sa znova uloviť Čínu, no časy medových týždňov sú už dávno preč (komentár Iva Samsona)

Tými časmi medových týždňov sa majú na mysli, ako ináč, prvé roky po druhej svetovej vojne, víťazstvo Mao Ce-tunga v kontinentálnej Číne. Určité spojenectvo bývalého Sovietskeho zväzu s Čínskou ľudovou republikou začalo sľubne. Po legendárnom víťazstve komunistických maoistov nad nacionalistickými ´čanjakajškovcami´ a vzniku dvoch „Čín“ sa tábor mieru a socializmu rozšíril. Patril do neho zemepisne najväčšia krajina sveta – ZSSR – a aj najľudnatejšia – Čínska ľudová republika.

slovakia

left justify in out

Komunistický románik narušili pokusy kontinentálnej Číny (ČĽR) o monopolizáciu svetového „robotníckeho“ hnutia, a tzv. Veľká kultúrna čínska revolúcia, v ktorej Čína prakticky odmietla destalinizáciu Sovietskeho zväzu a dokázala si dokonca nájsť spojenca v samotnej strednej východnej Európe – v Albánsku! Zmierlivá „Lovestory“ ešte pokračovala počas vietnamskej vojny, ktorá tieto dve mocnosti držala aspoň vojensky pokope – obe podporovali komunistický Severný Vietnam proti USA. Potom čo USA doslovne ´ubombardovali´ Severný Vietnam k mieru a obetovali tak svojich juhovietnamských spojencov, rozprávka o priateľstve medzi ČLR a ZSSR sa definitívne skončila.

Zjednotený komunistický Vietnam napadol brutálne komunistickú Kambodžu a komunistická Čína zaútočila na komunistický Vietnam. Sovietsky zväz sa postavil za Vietnam, komunistické strany v rôznych ázijských štátoch za Čínu. A rozprávke („socialistické“ štáty proti sebe nemôžu viesť vojnu) bol koniec. Namiesto „kapitalizmu“, „sionizmu“ a predtým „titoizmu“ (popri – v bývalom Československu – sezónne používaného „pravicového“ a „ľavicového“ oportunizmu) sa ako úhlavný nepriateľ ľudstva začal u nás vo všetkých pádoch skloňovať „maoizmus“.

Odvtedy sa Čína začala pripravovať na svetovú vojnu so Sovietskym zväzom. A myslela to vážne.

 

Ale čo bolo, to bolo. Dnes sú skrachovaný Sovietsky zväz (dnes Ruská federácia) a Čínska ľudová republika opäť kamarátmi, aspoň čo sa týka obavy z „unilateralizmu“, t. j. z pokračujúcej bezpečnostnej a vojenskej hegemónie USA vo svete. V každom prípade si rozumejú v Bezpečnostnej rade OSN, kde disponujú právom stopnúť akúkoľvek – aj tú najsprostejšiu alebo ´najspravodlivejšiu´ – rezolúciu.

Ruský prezident Vladimír Putin je momentálne na návšteve Pekingu. Nie je bez zaujímavosti, že čínsky prezident a súčasne šéf neobmedzene vládnucej strany (my jeho meno skracujeme na „Xi“ (inak po slovensky Jinping) nepriletel do Moskvy, ale naopak. Už tu je zrejmé, kto prosí a kto je tým, ktorý žiadostiam môže a nemusí vyhovieť.

Tlačové agentúry ako POOL, AFP alebo Reuters priniesli zábery z privítania ruského prezidenta a človek nemusí byť profesionálnym empirikom, aby rozpoznal, kto koho ide prosiť o pomoc.

Putinovi sa vojenská „výprava“ na Ukrajinu veľmi jednoducho nevydarila a ak mu má niekto na medzinárodnej scéne zachrániť krk, je to predovšetkým muž Číny číslo jedna – „Xi“. Rusko druhým útokom na Ukrajinu (2022) očividne prepadlo cez dve čiary (nielen v ľadovom hokeji) bez ohľadu na to, či sa mu Ukrajinu podarí obnoviť ako súčasť svojho bývalého impéria alebo nie.

Retrospektívne, Putin zruinoval Rusko za jeden jediný deň a nie je jasné, či by sa v prípade „blickrígu“ (bleskovej vojny) niečo zmenilo po dobytí Kyjeva v prvých dňoch vojny, keď Ukrajinci ruské elitné jednotky Rusov odrazili a tí po sebe ako pomstu zanechali iba zmrzačené a znetvorené telá na predmestí ukrajinskej metropoly.

 

 

Rusko ovláda najväčšiu krajinu (štát) na svete, jeho prírodné zdroje sú ako z rozprávky o poklade kráľa Šalamúna (je na zaplakanie, že môj obľúbený cár Alexander II. prinútil Američanov odkúpiť za smiešnu sumu Aljašku). Zbrojný priemysel má Ruská federácia dnes na kvantitatívne špičkovej úrovni a vojakov na ukrajinský front má vďaka chudobným regiónom a rezervám z nešťastných národnostných menšín zatiaľ dosť. Ale tu Putinovi Čína asi nepomôže. Ide skôr o ekonomickú výmenu, keďže od zavedení západných sankcií Čína, ako exportný gigant, vypadla z počtu piatich najdôležitejších obchodných partnerov Ruska. Prezident Ruskej federácie sa to pochopiteľne pousiluje napraviť. Výsledok je sporný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Sky News / Sputnik / Sergei Bobylev
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies