Rumunsko: Zatkli muža podozrivého zo špionáže pre Rusko

NETKY.SK • 24 Máj 2024, 15:53 • 2 min
Rumunsko: Zatkli muža podozrivého zo špionáže pre Rusko

BUKUREŠŤ - Rumunské Riaditeľstvo pre vyšetrovanie organizovaného zločinu a terorizmu (DIICOT) v piatok oznámilo, že začalo trestné stíhanie rumunského občana obvineného z vlastizrady a špionáže pre Rusko, ktorá trvala viac ako dva roky. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

DIICOT v tlačovej správe uviedol, že podozrivý od roku 2022 robil zábery vojenských objektov Rumunska alebo NATO v okolí mesta Tulcea ležiaceho neďaleko hraníc s Ukrajinou. Podozrivý "zbieral informácie vojenského charakteru a fotografoval vojenskú techniku a pohyb personálu v pohraničnej oblasti s Ukrajinou". Zhromaždené materiály potom poslal diplomatom z ruského veľvyslanectva v Bukurešti.
 
Riaditeľstvo dodalo, že súd v Bukurešti súhlasil so zatknutím podozrivého na 30 dní do ukončenia vyšetrovania.
 
 
Reuters poznamenal, že ide o prvé zatknutie za špionáž pre Rusko v Rumunsku, kde sa koordinujú dodávky vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine od západných krajín.
 
Rumunsko, ktoré je členom NATO od roku 2004, má s Ukrajinou spoločnú 650-kilometrovú hranicu. Už viackrát sa stalo, že pri útokoch ruských síl na ukrajinské prístavy ležiace na druhom brehu rieky Dunaj dopadli na jeho územie fragmenty ruských dronov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, Ilustračné foto: Pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies