Rozchodová hudba nám umožňuje prístup k hlbokým emóciám: Prečo ju ľudia milujú aj keď sú v šťastných vzťahoch?

NETKY.SK • 28 Apríl 2024, 12:10 • 2 min
Rozchodová hudba nám umožňuje prístup k hlbokým emóciám: Prečo ju ľudia milujú aj keď sú v šťastných vzťahoch?

Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise PLOS One zistila, že počúvanie týchto melódií v skutočnosti vytvára v poslucháčoch pozitívne pocity – ako pokoj. Výskumníci zistili, že tí, ktorí počúvali smutnú hudbu, tiež zažili viac empatie, pretože sa cítili spojení so smútkom umelca hudby, ale nezažili žiadne „reálne životné dôsledky“ smutnej udalosti.

slovakia

left justify in out

„Hudba môže byť mocným nástrojom, ktorý nám umožní prístup k našim emóciám,“ povedala manželská a rodinná terapeutka Christene Lozano.

Niekedy sa jednoducho potrebujeme poriadne vyplakať. Rozchodové piesne nám môžu pomôcť oddýchnuť si od našich hektických životov, dostať sa na toto emocionálne intenzívne miesto a získať tak potrebné uvoľnenie, a to všetko v bezpečnom priestore.

Nezdravé potlačené emócie

„Ľudia radi cítia svoje emócie, najmä keď je to prostredníctvom kreatívneho formátu,“ povedala psychoterapeutka a   moderátorka  „The Truth Doctor Show“ Courtney Tracy. Zdôraznila, že žiadna ľudská bytosť necíti len jednu emóciu za hodinu, deň, mesiac alebo rok. Preto je nezdravé snažiť sa potlačiť akýkoľvek z našich pocitov.

Mnohí z nás žijú s nejakým typom trápenia, aj keď máme šťastné a stabilné vzťahy. Spojenie s týmto pocitom môže byť zmysluplné, najmä keď máte pocit, že niekto iný pozná našu bolesť,“ dodala Tracy.

Spojenie so smutným obsahom o rozchodoch nemusí nevyhnutne odrážať to, ako sa cítime v našich súčasných romantických vzťahoch. Ale aj keď nemáme rovnaký príbeh ako interpret alebo príbeh piesne, hudba nám môže pomôcť nájsť sa inými spôsobmi.

Počúvať balady a rozchodové piesne, aj keď máte dobrý vzťah, nie je zlé. Rozchodové piesne nie sú len o milostných vzťahoch. Naopak, súvisia s problémami s rodičmi, s kamarátmi a inými bolesťami.

Smutná hudba nás upokojuje

Okrem toho môžu piesne o rozchode poskytnúť určitý druh spätnej empatie, keď sa cítite s inou osobou, ktorá prechádza tým, čo prežívate. Tento pocit vám môže pomôcť rozpoznať vaše vlastné pocity a tiež vás odvrátiť od vašej vlastnej ťažkej situácie.

Štúdia z roku 2014 publikovaná v časopise PLOS One zistila, že počúvanie týchto melódií v skutočnosti vytvára v poslucháčoch pozitívne pocity – ako pokoj. Výskumníci zistili, že tí, ktorí počúvali smutnú hudbu, tiež zažili viac empatie, pretože sa cítili spojení so smútkom umelca hudby, ale nezažili žiadne „reálne životné dôsledky“ smutnej udalosti. 

Melancholická hudba môže uvoľňovať hormóny v mozgu, ktoré nám pomáhajú vyrovnať sa so smutnými situáciami.

Je známe, že hudba uvoľňuje v mozgu neurotransmiter dopamín, ktorý vyvoláva pocity potešenia. To sa môže stať, či je hudba veselá alebo smutná. Niektorí odborníci sa domnievajú, že smutná hudba tiež uvoľňujehormón nazývaný prolaktín, ktorý je špecificky viazaný na zmiernenie smútku.

Hnev a frustrácia

Smutné piesne vyvolávajú silné emócie a pomáhajú nám cítiť sa lepšie, keď prežívame ťažké chvíle, ako je rozchod alebo iné situácie v živote. A či už dávate prednosť popu, rocku, country alebo hip-hopu, smutné skladby sú dostupné prakticky v akomkoľvek žánri. 

Výskum skutočne naznačuje, že ľudia sa obracajú na hudbu, aby im pomohla vyrovnať sa s ťažkými emóciami.
Jedna predchádzajúca  štúdia (PDF) napríklad zistila, že ľudia boli náchylnejší na výber nahnevaných piesní po frustrujúcej sociálnej interakcii a častejšie si vyberali smútočné melódie po zlom rozchode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: sports.yahoo.com, sciencetimes.com, huffpost.com. titulná foto: 981thehawk.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies