Rozbitie obrovského kokaínového kartelu: Zaistené tony drog, strelné zbrane, šperky, peniaze a majetok + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 13 Jún 2024, 17:48 • 3 min
Rozbitie obrovského kokaínového kartelu: Zaistené tony drog, strelné zbrane, šperky, peniaze a majetok + VIDEO + FOTO

Zločinecká sieť s vodcami, ktorých zadržali v Dubaji a Turecku, organizovala obchodovanie s niekoľkými tonami kokaínu z Južnej Ameriky do celej EÚ, informuje Europol.

slovakia

left justify in out

Výsledkom dlhodobého vyšetrovania, ktoré viedla španielska civilná garda (Guardia Civil) s podporou Europolu, bol veľký zásah proti zločineckej sieti zapojenej do rozsiahleho obchodovania s drogami z Južnej Ameriky do EÚ.
 
Táto záverečná operácia je vyvrcholením série akcií proti tejto sieti, ktoré sa uskutočnili v priebehu troch rokov. Táto posledná medzinárodne koordinovaná akcia je spojená s viacerými vnútroštátnymi a medzinárodnými vyšetrovaniami vedenými Belgickom, Brazíliou, Chorvátskom, Nemeckom, Talianskom, Srbskom a Tureckom. Zásah koordinovala operačná pracovná skupina Europolu.

Zameranie sa na celý operačný reťazec s cieľom rozbiť kokaínový kartel

Medzinárodne koordinované akcie boli zamerané na zločineckú sieť, ktorá organizovala obchodovanie s mnohonásobne väčším množstvom kokaínu z Kolumbie, Brazílie a Ekvádoru do EÚ. Podozriví organizovali pašovanie do EÚ prostredníctvom námorných zásielok smerujúcich cez logistické uzly v západnej Afrike a na Kanárskych ostrovoch. Keď sa drogy dostali do EÚ, podozriví využívali manipulačné centrá v Belgicku, Chorvátsku, Nemecku, Taliansku a Španielsku na ďalšiu distribúciu kokaínu po celej Európe.

Vedúci predstavitelia organizácie obchodujúcej s drogami mali dočasné sídlo v Turecku a Dubaji. Odtiaľ riadili kontrolné a riadiace centrá zločineckej siete. Vyšetrovanie tejto siete identifikovalo významnú hrozbu; schopnosť zločineckých aktérov úzko spolupracovať a dlhodobo rozmiestňovať zločineckých spoločníkov na miestach, ktoré im uľahčujú rozsiahle operácie obchodovania s drogami. Medzinárodná spolupráca v oblasti presadzovania práva bola preto pri zastavení trestnej činnosti kľúčová. 

obrazok
Zdroj: Guardia Civil M Interior / Europol
obrazok
Zdroj: Guardia Civil M Interior / Europol

V auguste 2023 zadržali príslušníci španielskej civilnej stráže neďaleko Kanárskych ostrovov plavidlo so 700 kilogramami kokaínu na palube. Spravodajská analýza historických údajov z vyšetrovania šifrovanej komunikácie odhalila, že chorvátsko-talianska posádka predtým prostredníctvom tohto plavidla doviezla z Brazílie do Španielska najmenej 500 kilogramov kokaínu. Rovnaká operatívna metóda pomohla vyšetrovateľom identifikovať koordinátorov a sprostredkovateľov pochádzajúcich z oblasti západného Balkánu.
 
Operatívna pracovná skupina ich určila ako ciele s vysokou hodnotou pre ich účasť na financovaní a koordinácii oboch zásielok. Sú tiež spojení s predchádzajúcim zadržaním tony kokaínu, ktorý bol zaistený v septembri 2020 na Kanárskych ostrovoch. Okrem vyšetrovaní vedených v Španielsku výmena informácií medzi krajinami pod vedením Europolu ukázala, že vyšetrovania vedené Belgickom, Nemeckom a Srbskom sa zamerali na tie isté osoby a ich spoločníkov.

obrazok
Zdroj: Guardia Civil M Interior / Europol
obrazok
Zdroj: Guardia Civil M Interior / Europol

Výsledky akčného dňa 12. júna 2024:

- 4 zatknutia v Španielsku;
- 7 domových prehliadok v Španielsku;
- zaistenie šperkov a luxusných hodiniek, strelnej zbrane a streliva, 109 000 eur v hotovosti, ako aj elektronického vybavenia a iných vecných dôkazov.

Celkové výsledky opatrení zameraných na túto zločineckú sieť:

- V Brazílii, Chorvátsku, Nemecku, Srbsku, Španielsku a Turecku bolo zatknutých 40 osôb (z toho 3 osoby s vysokou hodnotou);
- zhruba 8 ton kokaínu zadržaných v Belgicku, Holandsku a Španielsku;
- zhabanie majetku vrátane 12,5 milióna eur a 3 miliónov dolárov v Brazílii a viac ako 50 miliónov eur zmrazených v Srbsku.

 

obrazok
obrazok
Zdroj: Guardia Civil M Interior / Europol

Zosúladené akcie oddeľujú zločineckú sieť
 
Viaceré celosvetové akcie už významne zasiahli zločineckú sieť. Dňa 11. mája 2023 sa srbské a holandské orgány spoločne zamerali na vedenie kartelu a jeho distribučnú infraštruktúru. Počas operácie orgány zatkli 13 podozrivých a zhabali veľké množstvo zbraní a majetku, ktorého hodnota sa odhaduje na približne 50 miliónov eur.
 
Počas ďalšej operácie v októbri 2023 chorvátske, nemecké, španielske a turecké orgány presadzovania práva uskutočnili spoločnú akciu proti tomuto kartelu. Jej výsledkom bolo 21 zatknutí v Chorvátsku a Nemecku a zhabanie veľkého množstva drog, strelných zbraní a likvidity. O mesiac neskôr turecké orgány zatkli v Istanbule jedného z hlavných vodcov siete a jeho blízkeho spolupracovníka, obaja chorvátski štátni príslušníci.

Obrazok
Zdroj: Guardia Civil M Interior / Europol

Brazílske orgány sa zamerali na brazílsku zločineckú organizáciu, ktorá prepravovala kokaín z krajín pôvodu do námorných prístavov v Brazílii a iných logistických centier. Následne dodávali zásielky kokaínu do západnej Afriky na ďalšie prepravné operácie koordinované európskymi zločineckými sieťami. Brazílska sieť poskytovala rôznym zločineckým sieťam množstvo kriminálnych služieb vrátane logistiky a uľahčovala činnosti spojené s praním špinavých peňazí.
 
V marci 2024 brazílske orgány uskutočnili poslednú fázu vyšetrovania prania ziskov z obchodovania s drogami, ktorá odhalila, že na takmer 500 bankových účtoch sa v predchádzajúcich rokoch nachádzali vysoké finančné prostriedky v prepočte 371 miliónov eur. Po akčnom dni vnútroštátne orgány zatkli dvoch podozrivých. Zablokovali a zhabali tiež majetok v odhadovanej hodnote 12 miliónov eur, ako aj 3 milióny dolárov v hotovosti.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Europol, Foto: Guardia Civil M Interior / Europol
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies