Putin informoval o situácii v Rusku prezidentov Bieloruska a Kazachstanu

NETKY.SK • 24 Jún 2023, 14:20 • 2 min
Putin informoval o situácii v Rusku prezidentov Bieloruska a Kazachstanu

Moskva/Minsk/Astana - Ruský prezident Vladimir Putin sa v sobotu telefonicky spojil s prezidentmi Bieloruska a Kazachstanu Alexandrom Lukašenkom a Kasymom-Žomartom Tokajevom. Urobil tak v súvislosti s prebiehajúcim pokusom o vzburu súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti ruskej armáde.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian. "Ruský prezident ráno zatelefonoval prezidentovi Bieloruska a informoval ho o situácii v Rusku," uviedli bieloruské štátne médiá. Bližšie informácie však neposkytli. Šéf Kremľa hovoril o dianí v Rusku aj s kazašským prezidentom Tokajevom, ktorý podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie poznamenal, že povstanie je "internou záležitosťou Ruska". "Ústavný poriadok a právny štát sú hlavnými podmienkami na udržanie poriadku v krajine. Sú tiež základom občianskej bezpečnosti a jej úspešného rozvoja," píše sa vo vyhlásení. Putin zároveň Tokajevovi poďakoval za "porozumenie v súvislosti s aktuálnou situáciou v Ruskej federácii". The Guardian priniesol informáciu, že Putin telefonoval aj s uzbeckým prezidentom Šavkatom Mirzijojevom. Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády. V sobotu ráno vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom. Putin v sobotnom televíznom prejave uviedol, že vysoké "ambície" niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Konanie vzbúrencov označil za "zradu". Zároveň pohrozil "nevyhnutným trestom" pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies