Proces storočia? Muž zažaloval Vatikán, pri vyšetrovaní pomáhal aj pápež František!

NETKY.SK • 7 August 2022, 15:41 • 2 min
Proces storočia? Muž zažaloval Vatikán, pri vyšetrovaní pomáhal aj pápež František!

VATIKÁN/LONDÝN - Vatikán ešte nikdy vo svojej 2000-ročnej histórii nečelil žiadnemu súdnemu procesu. Dôvody sú šokujúce.

slovakia

left justify in out

Súdny proces, ktorý sá má začať na jeseň v Anglicku, je o to kurióznejší, že sa Vatikán ide súdiť s bývalým finančným poradcom sekretariátu vo Vatikáne, ktorý osobne radí pápežovi a pomáha mu pri plnení jeho povinností.

 

Raffaele Minicione, ktorý má britské aj švajčiarske občianstvo, sa mal počas svojho pôsobenia vo Vatikáne dopustiť viacerých trestných činov. Vatikán ho obviňuje  z podvodu, sprenevery a zneužitia právomoci verejného činiteľa z roku 2014.

 

Prečítajte si aj: Prípad ako zo Sherlocka Holmesa. Neuveriteľné, na čo nahovoril muž svoju manželku!

 

img

Obvinený Raffaele Minicione, bývalý poradca pápeža Františka

 

Dôvod súdu

 

Počas súdneho procesu medzi právnymi zástupcami Vatikánu a Raffaelom Minicionim sa má skúmať najmä dohoda o  investícii do nehnuteľností v hodnote 124 miliónov libier, ktorú Minicione uzavrel s britským finančníkom. Vatikánsky štát tvrdí, že pri predaji tejto nehnuteľnosti Vatikánu Minicione zámerne nafúkol cenu a peňažný rozdiel si ponechal. Vatikán tak mal pripraviť o viac ako 140 000 libier. 

 

Minicione však tieto obvinenia popiera a stojí si za ocenením nehnuteľnosti, ktoré podľa neho poskytli nezávislí experti. Povedal tiež, že Vatikán neposkytol žiadne dôkazy o jeho údajných previneniach alebo o svojej peňažnej strate. 

 

img

Predmetná nehnuteľnosť

 

Dva procesy už prebehli, Minicone sa však teraz chce súdiť v Spojenom kráľovstve, kde proti Vatikánu podal občiansko-právnu žalobu. Vatikánski právnici tvrdili, že akékoľvek vypočúvanie v Spojenom kráľovstve by mohlo zasahovať do trestného konania a „legitímnych aktov cudzieho štátu."

 

Najvyšší súd ale 26. júla rozhodol, že anglické súdy majú právo preskúmať majetkovú transakciu a rozhodnúť, či on a jeho spoločnosť WRM konali v dobrej viere."

 

The Telegraph uviedol, že Pápež František sa údajne osobne podieľal na vyšetrovaní, dokonca dovolil umiestniť tajné odposluchy do úradov a telefónov.

 

 Z domova: Cigániková: OĽaNO je sekta, nie strana, Matovičovo ministerstvo klamalo o rozpočte!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies