Minister Šutaj Eštok: Polícia robí maximum, aby prípad atentátu vyšetrila + VIDEO

NETKY.SK • 17 Máj 2024, 15:10 • 2 min
Minister Šutaj Eštok: Polícia robí maximum, aby prípad atentátu vyšetrila + VIDEO

Dva dni po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica je jeho stav naďalej vážny, ale stabilizovaný. Premiér je schopný komunikácie a na udalosti vrátane streľby, prevozu do nemocnice a predoperačných vyšetrení si pamätá. V banskobystrickej nemocnici sa o premiéra stará špičkový personál.

slovakia

left justify in out

Operatívci aktívne postupujú aj pri objasnení dôvodov útoku a zaisťovaní dôkazov. Útočníka ráno previezli do jeho bytu. Zbraň s ktorou 5-krát vystrelil na premiéra a niekoľkokrát ho pritom zasiahol, mal v legálnej držbe.

Naši politici vyzývajú na upokojenie situácie. Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne s novozvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim zvolávajú okrúhly stôl. Otázna je účasť Andreja Danka. Ten sa mal vyjadriť, že „jediný človek, ktorý mi môže povedať, že tam mám ísť, je Robert Fico." Podľa predsedu národniarov by parlament, ktorý schôdzu bezprostredne po atentáte prerušil, mal v rokovaní pokračovať v utorok.

V jednej z relácií TA3 bol dnes hosťom aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Ten upozornil, že informácie o zdravotnom stave Roberta Fica komunikuje výhradne Úrad vlády so zvolením premiéra. Požiadal médiá i politikov, pokiaľ ide o ich vyjadrenia, aby rešpektovali, že ide o vážnu vec, zdravotný stav premiéra je vážny, ale stabilizovaný. Eštok súčasne poďakoval lekárom Rooseveltovej nemocnice za starostlivosť o premiéra. Zdôraznil, že polícia robí maximum pre to, aby celý prípad dôkladne vyšetrila.

Minister vnútra pripomenul, že v prípade atentátu platí informačné embargo. "Môžem povedať iba časť z vyšetrovania. Potvrdiť môžem, že prebiehali domové prehliadky v obydliach obvineného. Výpoveď bola taká, že je jasný politický motív," dodal Šutaj Eštok. V princípe útočník podľa ministra nesúhlasí s ničím, čo súčasná vláda robí.

"Môžeme navzájom nesúhlasiť, ale kde sme sa to dostali, keď si niekto po tejto nezhode vezme zbraň a rieši to násilnou cestou," uviedol minister vnútra.

Ak budú nové informácie v prípade, budú podľa slov Šutaja Eštoka verejnosť informovať. "Chcem veľmi jasne povedať, že polícia prešetruje zhruba 40 prípadov šírenia nenávisti na sociálnych sieťach. V piatich prípadoch už zasahovala NAKA. Nejde o žiadnu srandu, keď niekto napíše, že atentátnik mal dokončiť vraždu," tvrdí minister a zároveň verejnosti odkázal, aby to nebrala na ľahkú váhu.

 

VIDEO – Rozhovor s Matúšom Šutajom Eštokom (zdroj: TA3)

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: TA3, Foto: Matúš Šutaj Eštok / Topky / Vlado Anjel
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies