Prieskum odhalil, že takmer polovica Slovákov nie je spokojná s fungovaním demokracie

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 12:31 • 2 min
Prieskum odhalil, že takmer polovica Slovákov nie je spokojná s fungovaním demokracie

BRATISLAVA - S kvalitou demokracie na Slovensku je nespokojných 45,6 percenta opýtaných. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) urobila začiatkom apríla agentúra Focus. Na otázky v rámci prieskumu odpovedalo 1 001 respondentov.

slovakia

left justify in out

Spokojnosť s kvalitou demokracie v SR podľa prieskumu vyjadrilo 29,3 percenta respondentov. Zvyšných 24,6 percenta opýtaných nepovažuje kvalitu demokracie ani za dobrú ani za zlú.

 

"Za posledných päť rokov sa kvalita demokracie skôr zhoršila podľa 49,9 percenta občanov a skôr zlepšila podľa 20,8 percenta občanov. Podľa zvyšných respondentov (27,6 percenta) sa kvalita demokracie 'ani nezlepšila ani nezhoršila'," uvádza INEKO.

 

img

 

Spokojnosť s kvalitou demokracie podľa prieskumu vyjadrujú najmä mladší ľudia, ľudia s vysokoškolským vzdelaním, vyšším príjmom, slovenskou národnosťou, priaznivci vládnej koalície respektíve pravicových strán, ľudia s liberálnou orientáciou a eurooptimisti.

 

Rovnaké skupiny obyvateľstva si myslia, že sa kvalita demokracie za posledných päť rokov skôr zlepšila. Nespokojní sú podľa prieskumu najmä ľudia s nižším vzdelaním a príjmom, maďarskou národnosťou, priaznivci opozičných strán a euroskeptici.

 

img


Prieskum tiež podľa INEKO ukázal, že kvalita demokracie "zásadne" ovplyvňuje kvalitu života podľa 18,6 percenta respondentov a "dosť výrazne" podľa 49,7 percenta respondentov.

 

"Spolu tak viac ako dve tretiny respondentov (68,3 percenta) vyjadrili názor, že kvalita demokracie 'zásadne' alebo 'dosť výrazne' ovplyvňuje kvalitu života ľudí na Slovensku. Častejšie sú medzi nimi zastúpení obyvatelia miest nad 100-tisíc obyvateľov a príslušníci maďarskej národnosti," konštatuje inštitút.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies