Prečo štýl komunikácie Fedu boduje u analytikov, nie však u verejnosti?

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 15:30 • 2 min
Prečo štýl komunikácie Fedu boduje u analytikov, nie však u verejnosti?

WASHINGTON - Podľa prieskumu analytikov získal americký Federálny rezervný systém (Fed) v búrlivom období vysokej inflácie, agresívneho zvyšovania úrokových sadzieb a globálnej nestability relatívne vysoké hodnotenie za svoju menovú politiku, a to aj napriek množstvu neistôt, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Odpovede 31 akademických a 24 súkromných pozorovateľov Fedu na otázky položené Hutchinsovým centrom pre fiškálnu a menovú politiku Brookingsovho inštitútu udelili americkej centrálnej banke pod vedením predsedu Fedu Jeroma Powella mediánové hodnotenie B+ za jej celkovú komunikáciu. Tá je dôležitým aspektom operácií centrálnej banky, vďaka ktorému môže byť samotná menová politika viac alebo menej účinná.

Toto skóre bolo o niečo nižšie ako medián A-, ktorý Powellom vedený Fed získal v prieskume v roku 2020, keď centrálna banka zavádzala komplikovanú sériu programov v reakcii na pandémiu COVID-19.

Stále však ukázalo, že základné komunikačné nástroje Fedu, najmä tlačové konferencie, ktorú Powell usporadúva po každom politickom zasadnutí, zohrávajú "mimoriadne užitočnú alebo užitočnú" úlohu pri vysvetľovaní rozhodnutí a výhľadu centrálnej banky.

Viac ako 80 percent respondentov respondentov takto hodnotilo Powellove tlačové konferencie a viac ako 70 percent respondentov sa rovnako vyjadrilo aj o štvrťročnom ekonomickom výhľade, v ktorom sa zhromažďujú názory tvorcov politík na infláciu, nezamestnanosť a hospodársky rast, a o samotnom vyhlásení Fedu.

"Bodový graf" prognóz úrokových sadzieb tvorcov politiky získal zmiešanejšie hodnotenie, keďže ho za mimoriadne užitočný alebo užitočný považovala len približne polovica respondentov, čo odráža prebiehajúcu diskusiu o tom, či je táto konkrétna časť komunikácie Fedu skôr mätúca ako objasňujúca.

Prejavy ďalších členov Rady guvernérov Fedu, 12 prezidentov regionálnych bánk Fedu a mediálne príspevky boli považované za ešte menej presvedčivé, pričom viac ako 60 percent respondentov ich považovalo len za do určitej miery užitočné alebo vôbec nie.

Prieskum sa uskutočnil v období od 22. marca do 5. apríla, keď sa Fed nachádzal uprostred obdobia, ktoré sa zmenilo na resetovanie očakávaní od výhľadu bezprostredného znižovania sadzieb k výhľadu trvalejšieho sprísňovania menovej politiky.

Táto zmena bola len poslednou komunikačnou výzvou, ktorej Powell čelil, a nedopadol dobre vo všetkých oblastiach.

Názory na komunikáciu Fedu sa v januárovom prieskume newyorského Fedu medzi primárnymi dílermi na Wall Street zhoršili, hoci Fed pod Powellovým vedením dosiahol v tejto skupine v priemere lepšie výsledky ako v čase, keď centrálnu banku viedli jeho predchodcovia Janet Yellenová a Ben Bernanke.

Prieskum spoločnosti Gallup

Tento týždeň zverejnený výročný prieskum spoločnosti Gallup o riadení americkej ekonomiky tiež ukázal, že Powell má naďalej nízku dôveru verejnosti, pričom len 39 percent respondentov uviedlo, že mu "veľmi alebo dosť dôveruje", že "robí alebo odporúča správne veci pre ekonomiku".

Jeho posledná známka bola o niečo vyššia ako 36 percent, ktoré získal minulý rok, čo je najnižšia hodnota medzi šéfmi Fedu a prudký pokles oproti takmer 60 percentám hodnoteniu dôvery, ktoré Powell získal v čase silnej reakcie na COVID-19, keď Fed bezprecedentným spôsobom podporoval ekonomiku.

Váha Powellových slov

Predstavitelia Fedu považujú svoju komunikáciu za samostatný nástroj politiky. Centrálna banka po každom politickom zasadnutí vydáva podrobne upravené vyhlásenia, v ktorých môže pridanie alebo vypustenie prídavného mena rozkolísať finančné trhy, a medzi týmito zasadnutiami zverejňuje rôzne ďalšie dokumenty vrátane zápisníc zo zasadnutí a neoficiálnych ekonomických prehľadov. Predstavitelia Fedu tiež poskytujú množstvo rozhovorov a verejných prejavov - možno až príliš veľa.

Takmer 60 percent respondentov sa domnieva, že prezidenti regionálnych bánk Fedu by mali hovoriť menej, zatiaľ čo 88 percent respondentov uviedlo, že Powell by mal hovoriť rovnako alebo viac, čo svedčí o pretrvávajúcom prvenstve jeho slov napriek tomu, že kladie dôraz na konsenzus.

Prieskum Brookings zahŕňal aj témy mimo komunikácie Fedu a najmä zistil, že výrazná dvojtretinová väčšina respondentov je proti zvyšovaniu súčasného 2-percentného inflačného cieľa, čo je politická možnosť, ktorú predstavitelia Fedu prinajmenšom zatiaľ rázne odmietli.

Pokiaľ ide o súčasný prístup Fedu k menovej politike, ktorý bol v roku 2020 prepracovaný a čoskoro sa má prehodnotiť, všeobecnú podporu získalo zachovanie dôrazu na maximálnu zamestnanosť.

Menšiu podporu malo zachovanie prístupu k riadeniu inflácie, ktorého cieľom je využiť obdobia s infláciou vyššou ako cieľová na kompenzáciu období, keď je inflácia slabá - stratégia, ktorá mala zmysel v čase jej prijatia po desaťročí vlažného rastu cien, ale ktorá sa po vypuknutí inflácie na 40-ročné maximum v roku 2022 zdala byť zastaraná.

Približne 60 percent respondentov uviedlo, že Fed by mal túto časť svojho operačného rámca "podstatne revidovať" alebo aspoň "upraviť".

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Howard Schneider / Reuters, Foto: Jerome Powell, šéf Fedu / CNBC
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies