Posledná správa: Izrael nekompromisný – vráťte rukojemníkov alebo zaútočíme na Rafah (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 29 Apríl 2024, 16:20 • 2 min
Posledná správa: Izrael nekompromisný – vráťte rukojemníkov alebo zaútočíme na Rafah (komentár Iva Samsona)

V súčasnej dráme na Strednom východe čelíme bezvýchodnej situácii. Jedna strana požaduje prepustenie svojich ľudí. Rukojemníkov odvlečených do superbohatého palestínskeho štátu Gaza, ktorý ovládajú gazanskí multimiliardári žijúci v zahraničí. O podmienkach, v ktorých rukojemníci žijú (a možno už o nich onedlho budeme hovoriť v minulom čase) sa postupne ešte len dozvieme.

slovakia

left justify in out

Izraelská strana s útokom na Rafah palestínsko-arabské mesto na hraniciach štátu Gazy s Egyptom – už dlho váhajú. Bráni im v tom „medzinárodné spoločenstvo“ a americká administratíva, ktoré Izrael vydierajú: ak zaútočíte, odkloníme sa od vás, my sme vaši sponzori.

Agentúra Reuters priniesla 28. 4. 2024 správu o ďalšom „vážnom varovaní“ ktoré vydal minister zahraničných vecí židovského štátu Izrael Katz: „Ak sa nedohodneme, zaútočíme“. V stávke je prepustenie ostávajúcich 133 rukojemníkov, ktoré ozbrojenci Hamasu jednoducho zavliekli do svetovou komunitou štedro dotovaného malého arabského štátu Gaza po „divokej jazde“ palestínsko-arabských „bojovníkov za slobodu“ 7. októbra 2023.

Izraelský minister súčasne uviedol, že prepustenie rukojemníkov (Izrael ich má odstupňované: najprv starí a vážne chorí, potom ženy, nakoniec „ostatní“) vôbec neznamená ústup od základného cieľa, ktorým je niečo, čo by sme nazvali „dehamasizácia“ palestínsko-arabského štátu Gaza. Izrael len „posunie operáciu“. Pôjde iba o prímerie, vinníci masakry zo 7.októbra musia byť potrestaní. Zničenie gangsterského hnutia pod názvom HAMAS je ideálny cieľ, treba dodať. Vzhľadom na skutočnosť, že v celom rade islamsko-arabských štátov sa momentálne moslimovia vyvražďujú s veľkou chuťou.

O čom izraelský minister Israel Katz mlčí

Mlčí o tom, čo dobre vie. Rukojemníci, dokonca aj ich telesné pozostatky, sú pre palestínskych Arabov v Gaze zlatým pokladom, ktorý si nenechajú vziať. Bez rukojemníkov ostanú bezmocní, nebudú môcť tlačiť na svoj verejne deklarovaný cieľ (v rôznych podobách): Zničenie izraelského štátu a vyvraždenie čo najväčšieho počtu Židov. Že by o tom taký izraelský minister nevedel? Alebo sa len tvári, že o tom nevie? To iba ak by nečítal Korán a „hadísy“.

Izraelský minister však budí dojem, že plán útoku na Rafah (pred 7. októbrom 2023 ani nie dvestotisícové mesto, dnes je to vyše miliónová „metropola“ Gazy – HAMAS sa vyznamenal) je na spadnutie, americkí kamaráti sem alebo tam.

Kam ale palestínske obete 7. októbra pôjdu? To sa nevie. Jediná záchrana spočíva v úteku nie z Egypta (podľa biblického príbehu), ale do Egypta. Lenže Egypťania svojich palestínskych bratrančekov nechcú. Prechod svojich príbuzných zatarasili múrmi hlboko zapustenými do zeme, aby sa bránili proti prenikaniu gazanských ozbrojencov do Egypta, ktorí tam na Sinaji vraždia Egypťanov. Dokonca vojakov! A to je prosím v Egypte vyvolená kasta...

 

Pohľad do biblickej minulosti

Je to zvláštne. V staroveku chceli Egypťania (vtedy ešte nie arabskí) zabrániť svojim rukojemníkom z Egypta utiecť, dnes bránia úteku rukojemníkov jednej organizácie, pre ktorú sú vlastní rukojemníci (okrem tých dopravených z Izraela s vlastným súhlasom v mercedesoch) základným kapitálom. Prepustenie všetkých rukojemníkov by znamenalo priznanie porážky bojachtivých palestínskych Arabov. Na 29. apríla sa vraj plánujú rozhovory o „prímerí“.

Izraelská strana to bude hrať na podmienku prepustenia rukojemníkov, hoci dobre vie, že to palestínsko-arabská strana neurobí. Rukojemníci sú jej žolík v rukáve a voš v kožuchu Netanjahuovej vlády. Aby Žid nezachránil Žida? Toto s veľkými výhradami fungovalo kedysi aj vo varšavskom gete. Židia sa rozhodli obetovať všetkých svojich. Hop alebo trop. Vláda v Jeruzaleme sa bude musieť po dnešku rozhodnúť: rukojemníci, alebo neustále vydieranie druhej strany na tom najcitlivejšom mieste? Veľmi, veľmi kruté rozhodovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Al Jazeera (titulnej foto príbuzní palestínskych obetí zabitých pri izraelskom útoku odnášajú ich telá z márnice nemocnice al-Najjar v Rafahu 29. apríla 2024)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies