RADÍME: Konzumáciou ananásu možno posilniť imunitu aj podporiť trávenie

NETKY.SK • 8 Január 2024, 09:20 • 2 min
RADÍME: Konzumáciou ananásu možno posilniť imunitu aj podporiť trávenie

BRATISLAVA - Konzumáciou ananásu možno posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti aj podporiť trávenie. Je bohatý na veľké množstvo vitamínov, enzýmov a antioxidantov. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

"Je zaujímavé, že je ananás sladký, ale obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny," vysvetlila Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

RÚVZ priblížil, že ananás pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. Má aj vynikajúce protizápalové účinky. Tiež je veľmi dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Pomôcť môže aj v boji proti obezite.

Ananás je plodom tropickej rastliny ananásovníka chocholatého, pochádzajúceho z Južnej Ameriky. Zrelý ananás má sladkú chuť, nezrelý trpkú a horkú chuť. Odporúča sa konzumovať čerstvý, pretože konzervovaním stráca veľké množstvo účinných a prospešných látok a tiež sa ním rozkladá enzým bromelaín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / RÚVZ, Foto: Pravda / Shutterstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies