Poslanci po prestávke znova rokovali. Parlament prijal uznesenie k atentátu na premiéra Roberta Fica

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 13:19 • 2 min
Poslanci po prestávke znova rokovali. Parlament prijal uznesenie k atentátu na premiéra Roberta Fica

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov.

slovakia

left justify in out

"NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR," uvádza sa v uznesení.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.

Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou, no ich práca musí byť založená na faktoch, nie na šírení nenávisti. "Ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti," píše sa v materiáli.

Národná rada SR zároveň povzbudzuje vládny kabinet k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR. Predsedovi vlády želá skoré uzdravenie a čo najskorší návrat do výkonu funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: TASR / Jaroslav Novák
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies