Poľsko a Grécko vyzývajú na celoeurópsku protivzdušnú obranu

NETKY.SK • 24 Máj 2024, 08:27 • 2 min
Poľsko a Grécko vyzývajú na celoeurópsku protivzdušnú obranu

VARŠAVA - Poľsko a Grécko poslali Európskej komisii list, v ktorom vyzývajú na vytvorenie celoeurópskeho systému protivzdušnej obrany. Oznámil to poľský premiér Donald Tusk. Správu priniesla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Poľsko, ktoré hraničí s Ukrajinou a ktoré zaznamenalo vniknutie rakiet do svojho vzdušného priestoru, na význam protivzdušnej obrany upriamilo intenzívnejšie svoju pozornosť.
 
List, zaslaný spolu s gréckym premiérom Mitsotakisom, sa týkal spoločnej obrannej politiky EÚ, uviedol Tusk v rozhovore s poľskou televíziou TVP Info.
 
"Európska komisia už veľmi pozitívne reagovala na to, aby sa protiraketová protivzdušná obrana stala spoločnou úlohou Európy, pretože ide o obrovskú sumu peňazí," dodal poľský premiér.
 
Európske krajiny by podľa neho mali prestať súperiť pri budovaní vlastných systémov protivzdušnej obrany. Namiesto toho vyzval na spoluprácu vrátane spoločných investícií do obranného sektoru.
 
"Potrebujeme menej trieštenia a viac spoločných projektov. Napríklad ochranný štít vzdušnej obrany, ako ho navrhli Kyriakos Mitsotakis a Donald Tusk," uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.
 
Tusk vyjadril presvedčenie, že iba zjednotená Európa, ktorá presadzuje spoločnú obrannú politiku, bude schopná zabrániť vojne. "Na vojnu sa nepripravujeme preto, že k nej dôjde, ale preto, aby k nej nedošlo," zdôraznil.
 
Ešte v apríli mu podľa jeho slov poľskí generáli aj šéf Národného bezpečnostného úradu (BBN) Jacek Siewiera povedali, že pre Varšavu by bolo dobré zapojiť sa sa do viacerých projektov protivzdušnej obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Reuters, TVP Info, Foto: Donald Tusk / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies