Petrovi Saganovi sa nedarí, tím sa mu takto snažil pomôcť

NETKY.SK • 11 September 2020, 18:05 • 2 min
Petrovi Saganovi sa nedarí, tím sa mu takto snažil pomôcť

Trojnásobnému majstrovi sveta sa podarilo prísť až na 142. mieste.

slovakia

left justify in out

Pas de Peyrol - Daniel Felipe Martínez z Kolumbie zvíťazil v piatkovej 13. etape 107. ročníka Tour de France. Druhý skončil Lennard Kämna a tretí Maximilian Schachmann, obaja z tímu BORA.

 

Žltý dres si naďalej bude obliekať slovinský pretekár Primož Roglič (Jumbo-Visma). Jazdec stajne EF Pro Cycling uspel v záverečnom stúpaní. 191,5 km dlhú trať zo Châtel-Guyonu na vrchol priesmyku Pas de Peyrol dokázal prejsť za 5:01:47 h.

 

 

Peter Sagan išiel do cieľa niekoľko minút za víťazom. Piatkový deň mal na programe až sedem horských prémií, čo nie je parketa trojnásobného majstra sveta.


Tesne po štarte sa podarilo uniknúť pätici závodníkov – nechýbali medzi nimi Julian Alaphilippe, Remi Cavagna (obaja QuickStep), Benoit Cosnefroy (AG2R), Simon Geschke (CCC) a Dan Martin (Israel Star Up Nation).

 

img

 

Do úniku sa chcel dostať aj Sagan, ktorý túžil získať body v rýchlostnej prémii. Z tejto aktivity ale upustil. Už 25 ubehnutých km vytvorilo náskok úvodného pelotónu dve minúty. Pelotón sa snažili dobehnúť trinásti ďalší pretekári.

 

 

Etape sa nevyhla ani kolízia. K pádu došlo na zjazde z Montée de La Stele. Spadli Romain Bardet (AG2R), ale aj Nairo Quintana (Arkea). Najhoršie dopadol trinásty muž celkového poradia Bauke Mollema (Trek). Následkom poranenia ruky musel odstúpiť.
 

80 km pred cieľom prišlo k rýchlostnej prémii. Body z nej si vzali brejkoví jazdci. Ich náskok bol už vyše osem minút a práve z neho mal vzísť víťaz celej etapy. Slovenská cyklistická ikona sa ešte držal v pelotóne, no ďalší šprintéri už odpadli a jazdili v gruppette.

 

Na Côte d'Anglards-de-Salers vyštartoval z vedúcej skupiny Neilson Powless (EF). Dokázal sa pri ňom držať iba Max Schachmann. Pretekár Bory zvýšil tempo na predposlednom kopci Col de Neronne a odštartoval samostatný pokus o víťazstvá.

 

 

Šance tímu zvýraznil Lennard Kämna, ktorý jazdil v druhej skupine s Danielom Felipem Martínezom (EF) a približne 40-sekundovú stratu. Za nimi jazdili Pierre Roland (B&B), Marc Soler (Movistar) a Nicholas Edet (Cofidis).

 

Stúpanie na Puy Mary Cantal rozhodlo o víťazoch. Schachmann sa držal na čele ešte 1,6 km pred cieľom. Nasledovala chvíľa jeho prenasledovateľov. Hoci Kämna nastúpil, tak Martíneza "neutrhol" a udržal sa s nimi aj druhý jazdec Bory.

 

Päťsto metrov pred koncom opäť nastúpil Kämna, na čo odpovedal aj Kolumbijčan. Na posedných metroch nastúpil ako prvý Nemec. Martínezovi však zostalo viacej síl, preto získal premiérové víťazstvo na ikonickom podujatí.

 

 

Bora zatiaľ na výhru čaká. Posledné stúpanie prinieslo aj zápolenie o celkové poradie. Roglič s Tadejom Pogačarom (SAE-Team Emirates) ušli, no pár metrov za nimi išli Richie Porte (Trek), Miguel Ángel López (Astana) a Mikel Landa (Bahrajn). Odpadli však Egan Bernal (Ineos), A. Yates či N. Quintana.

 

výsledky 13. etapy (Châtel-Guyonu - Puy Mary, 191,5 km):
      1. Daniel Felipe Martínez (Kol./EF Pro Cycling) 5:01:47 h, 2. Lennard Kämna +4 s, 3. Maximilian Schachmann (obaja Nem./Bora-Hansgrohe) ... 142. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +31:12

 celkové poradie:
      1. Primož Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 56:34:35, 2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +44 s, 3. Egan Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) +59, 4., 83. SAGAN +2:18:36

      bodovacia súťaž:
      1. Sam Bennett
(Ír./Deceuninck–Quick-Step) 252 b, 2. SAGAN 186, 3. Bryan Coquard (Fr./B&B Hotels-Vital Concept) 162



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies