BRATISLAVA - Obdobie letnej bryndze už tradične prichádza s mesiacom lásky, a tak nám nedalo upiecť si niečo dobré. Veríme, že vás inšpirujeme.
Bryndzovo-špenátový koláč
Suroviny:
1 balíček lístkové cesto, 2 PL olivový olej, 1 téglik kyslá smotana, 1 balíček mladý špenát, 2 strúčiky cesnak, 100 g bryndza, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Koláčovú formu vymastíme 1 PL olivového oleja. Lístkové cesto rozvaľkáme na kruh s priemerom asi o 2 cm väčším ako je priemer formy a vystelieme ním boky a lem formy. Na cesto roztrieme kyslú smotanu a jemne ju osolíme a okoreníme. Špenátové listy umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a vložíme do mixéra. Pridáme cesnak, 1 PL oleja, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme a navrstvíme na kyslú smotanu. Takto navrstvený koláč pečieme v rúre asi 25 minút pri 180 °C. Ešte na horúci koláč potom rozdrobíme bryndzu a môžeme podávať.
Bryndzový koláč s cuketou
Suroviny:
280 g hladká múka, 1 KL soľ, 170 g maslo, 5 PL voda
Plnka:
1 ks cuketa, 2 PL maslo, 1 PL olivový olej, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 3 ks vajce, 1 téglik smotana na šľahanie, 1/2 KL soľ, 1/4 KL mleté čierne korenie, 1/4 KL muškátový oriešok, 200 g bryndza
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame múku a soľ. Pridáme studené maslo pokrájané na kocky a medzi prstami spracovávame, až kým nedostaneme kvázi mrveničku. Potom postupne po lyžiciach pridávame studenú vodu (4-6 PL), kým nám cesto nevytvorí jeden bochník. Cesto vyformujeme do hrubého kruhu a vo fólii uložíme do chladničky na 30 minút. Medzitým si pripravíme cuketu tak, že ju umyjeme, aj so šupkou pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré rozložíme na papierovú utierku a nasolíme. Necháme 10 minút odvodniť/vypotiť. V panvici na horúcom masle a oleji opražíme cibuľku nasekanú na menšie kocky zhruba 5 minút, aby zmäkla. Pridáme prelisovaný cesnak a minútku smažíme. K cibuľke pridáme kolieska cukety a opekáme asi 3 minúty. Potom obsah panvice vysypeme do sitka, scedíme a necháme jemne vychladnúť. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme tuhé cesto do kruhu o veľkosti o cca 3 cm presahujúcej priemer formy na koláč. Následne ho pomocou navinutia na valček premiestnime do suchej formy (cesto obsahuje dostatok masla), pritlačíme dno i boky a odrežeme prečnievajúce okraje cesta. Dno korpusu poprepichujeme vidličkou a formu uložíme do mrazničky na 30 minút. Potom cesto preložíme papierom na pečenie, zaťažíme napríklad sušenou fazuľou či ryžou a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 15 minút. Potom opatrne vytiahneme papier so záťažou a korpus pečieme ďalších 5 minút, kým jemne nezhnedne. Vyložíme z rúry a necháme odpočívať. Do väčšej misky rozbijeme celé vajíčka, prilejeme smotanu, pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok. Všetko spolu vyšľaháme metličkou. Na korpus poukladáme cuketu s cibuľkou a cesnakom a prelejeme ju vajíčkovo-smotanovou zmesou. Na vrch bohato rozdrobíme kúsky bryndze a dáme piecť na ďalších cca 30 minút / do zlatohneda.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies