Pátrajte po právnych dôvodoch, prečo ukrižovali Ježiša (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 09:05 • 2 min
Pátrajte po právnych dôvodoch, prečo ukrižovali Ježiša (komentár Iva Samsona)

Táto téma sa ako bumerang aj v týchto dňoch (marec, pred Veľkou nocou) neustále vracia na sociálnych sieťach, hoci je to zbytočné. Už 19. storočie Ježiša ako Krista pochovalo. Sám idol československej demokracie, istý T. G. Masaryk, sa vyhýbal menu Kristus a uprednostňoval „titul“ Ježiš. V nekrológu pri jeho pohrebe máme otvorený zdroj očividne dojatého spisovateľa Karla Čapka: „TGM vždy bol verným učeníkom Ježiša“.

slovakia

left justify in out

Názorov na to, prečo ukrižovali Ježiša sú nespočetné, pretože sme mali a máme milióny ľudí, ktorí sa nazývajú biblisti a sú aj ich praktickí vykonávatelia, nech sú to oficiálni farári, potulní kazatelia, krčmoví kutilovia, moderní „gurus“ (nemýliť si s gurmánmi) alebo najrôznejší podvodníci na spôsob ´típkov´, ktorých poznáte z románov Marka Twaina (najmä z knihy Dobrodružstvá Huckleberryho Finna). Pre mnohých je spojenie Ježiša s Kristom ako mesiášom ťažko stráviteľné. O tom nakoniec svedčia aj spory na počiatku expanzie kresťanstva. Bol Ježiš prorokom alebo bohom? Cirkevní otcovia sa nakoniec po mnohých diskusiách (Apoštolské vyznanie viery) zhodli, že Ježiš je Mesiáš a teda Boh. Všetky hlavné vetvy kresťanstva toto vyhlásenie prijali, aj keď niektorí mali pochybnosti o „trojbožstve“ (paradoxne, sama manželka T. G. Masaryka vzišla z kruhov unitárov, ktorí mali o Duchu svätom ako bohovi dosť veľké pochybnosti). 

 

Kto dostal právo ukrižovať Ježiša?

Pri čítaní evanjelií na túto otázku nedostanete jasnú odpoveď. Historicky potvrdené je iba to, že ukrižovanie používali Rimania pri veľmi závažných zločinoch, ku ktorým podľa rímskeho práva patrila aj vražda, vzbura a velezrada. Ježiš ale žiaden z týchto skutkov podľa rímskeho práva nespáchal, takže vyvstáva otázka, prečo ho „Pilát pontský“ dovolil ukrižovať. Najvyšší rímsky úradník nemal poruke nijaký legálny dôvod nechať Ježiša popraviť týmto brutálnym spôsobom. Treba dodať, že pomenovanie „mesiáš“ rímske právo nepozná, tento pojem bol pre nich ľahostajný. Rimania sa iba usilovali vychádzať s domácim obyvateľstvom a jeho zvykmi.

Niet jednoduchšieho vysvetlenia, že ho nechali ukrižovať Židia. Týmto mýtusom kŕmili našich menej mysliacich predkov po stáročia. Rímske právo nerešpektovalo odsúdenie na smrť za náboženské rúhanie, ale židovské právo taký prečin považovalo za hodné zločinu. Vtedajšia židovská justícia však za prečin alebo zločin rúhania princíp ukrižovania nepoznala. Trestom za rúhanie bolo ´ukameňovanie´ (proste vás šutrami dobili k smrti).

Celý proces s Ježišom Kristom odporuje všetkým vtedajším židovským právnym zvyklostiam. Môžeme sa iba domnievať, o čom sa legendárne dohadoval Sanhedrin (najvyššia právna židovská inštitúcia) s najvyšším rímskym úradníkom. Ani dnes nevieme, o čom sa presne dohodli český premiér Václav Klaus so slovenským premiérom Vladimírom Mečiarom v Brne, keď si rozdelili Československo. Empiricky to však vyzerá tak, že Klaus, ako neoliberálny ekonóm, Mečiara utĺkol vecne. Na svojom Slovensku si robte, čo chcete, my máme svoje, české, záujmy. Ale táto česko-slovenská epizódka dnes už nikoho nezaujíma. Pred Veľkou nocou sa chceme zaujímať o proces s Ježišom.

Tajomní autori

O súde s Ježišom Kristom nemáme žiadne vierohodné informácie, keďže, ako už vyššie napísané, evanjeliá a ani celý Nový zákon prisudzujú Ježišovi nie procesnú, ale mesiášsku úlohu. O dôvodoch, prečo vydal Pilát pontský Ježiša na ukrižovanie, sa kresťania nezaujímajú, máme však k dispozícii stovky mudrákov, ktorí vám to radi vysvetlia. Právne. Podľa jedného známeho televízneho seriálu o umučení Krista (neviem teraz, či režisér nepoužil meno Ježiš) na ňom Pilát nič zlé nenašiel a prepustil ho. Lenže došlo k slovnej potýčke pri poslednej otázke. „Moment, počul som, že ste vraj vraveli, že žiadna ríša netrvá večne“. Ježiš odpovedá: „Nie, žiadna“. Pilát si umyl ruky a pre istotu sa Ježiša pýta: „To ani rímska ríša nebude trvať večne?“ A Ježiš odvetil: „Žiadna ríša netrvá večne“. No a chlapec to mal spočítané. Ale to sú iba interpretácie samozvaných autorov.

Lenže úloha Ježiša vo svete nebola podľa kresťanov právna, bola vykupiteľská. Takže dôvody ukrižovania sú, povedali by právnici, „irelevantné“. Podstatný je výsledok: Ľudstvo dostalo Mesiáša a nikto mu ho už nevezme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: iStockphoto
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies