Pápež František navštívil migrantov na Cypre. Podmienky v táboroch prirovnal ku koncentrákom!

NETKY.SK • 4 December 2021, 09:17 • 2 min
Pápež František navštívil migrantov na Cypre. Podmienky v táboroch prirovnal ku koncentrákom!

NKÔZIA - Pápež František odsúdil v piatok neľudské podmienky, v ktorých podľa jeho slov žijú tisícky migrantov.

slovakia

left justify in out

Počas modlitieb venovaných migrantom v cyperskom hlavnom meste Nikózia poukázal aj na "zotročovanie" takýchto ľudí a kritizoval všeobecnú ľahostajnosť k týmto javom. Informoval o tom server Vatican News aj agentúry DPA a AFP.

 

Mučenie a zlé zaobchádzanie

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi na stretnutí s utečencami prirovnal súčasnú situáciu aj ku koncentračným táborom z minulého storočia. Uviedol, že ostnaté drôty bránia vo vstupe utečencom, ktorí prichádzajú žiadať o pomoc a bratstvo. "Je mojou povinnosťou na to upozorňovať," povedal František.

 

Dnes sú podľa neho mnohí ľudia prekvapení, ako mohli v 20. storočí existovať internačné nacistické a zadržiavacie tábory stalinskej éry. "Bratia a sestry, to sa deje i dnes!" varoval. Zdôraznil, že je potrebné "otvoriť si oči".

 

img

 

Pápež odsúdil tiež ľahostajnosť mnohých ľudí. "Vidíme, čo sa deje," povedal. "Horšie je, že si na to zvykáme," dodal. Vinné sú podľa neho i bohaté a rozvinuté oblasti sveta, napríklad Európa. Spomenul, že migrantov utekajúcich pred vojnou západné krajiny často odmietajú a posielajú do táborov, kde im hrozí mučenie či iné formy zlého zaobchádzania.

 

Prečítajte si tiež: Pápež v Paname: Cirkev musí pomôcť ostatným prekonať "strach" z migrácie

 

12 migrantov získalo azyl

Pápež začal svoju päťdňovú apoštolskú cestu vo štvrtok. Je iba druhým rímskym pápežom, ktorý zavítal na Cyprus, kde žije gréckopravoslávna väčšina.

 

Túto stredomorskú krajinu v roku 2010 navštívil dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. V sobotu sa pápež František presunie do Grécka, kde navštívi i ostrov Lesbos.

 

img

 

Ide o Františkovu 35. zahraničnú cestu v úrade pápeža, ktorý zastáva od jari 2013. Svätá stolica v piatok potvrdila, že 12 uchádzačov o azyl bude môcť na znak solidarity odletieť z Cypru do Talianska. Ako píše agentúra DPA, ide zrejme o časť skupiny 50 migrantov, ktorí majú byť v nasledujúcich týždňoch premiestnení do Talianska.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pápež daroval 500-tisíc dolárov na pomoc migrantom v Mexiku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies