AKTUALIZÁCIA: Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody

NETKY.SK • 21 Máj 2020, 13:22 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody

IVANKA PRI DUNAJI - Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec znečistil podzemné vody. Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (obaja OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Znečistenie v Ivanke pri Dunaji je veľmi vážne

Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli. Zároveň upozornil, že skládka nevznikla zo dňa na deň a musel byť súčinný rad úradníkov, ktorí túto činnosť kryli. Minister vnútra uviedol, že vo veci prebieha vyšetrovanie.

 

Po objasnení ďalších informácií budeme správu aktualizovať. 

 

Aktualizácia: Nelegálna skládka Farná 

Rozbory podzemnej vody na nelegálnej skládke Farná pri Vajnorských jazerách v Bratislave ukázali závažné znečistenie chemickými látkami. Na spoločnej tlačovej konferencii to dnes oznámili minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO ) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Podľa nich boli do podzemnej vody na nelegálnej skládke úmyselne vypúšťané chemické látky. Konkrétne zloženie chemického odpadu ministri zatiaľ nešpecifikovali, a to vzhľadom na aktuálne policajné vyšetrovanie.

 

Slovenská inšpekcia životného prostredia bude skúmať okolie skládky
Podľa Jána Budaja sa o skládke Farná bude v blízkej budúcnosti hovoriť veľmi často, pretože vzniknuté znečistenie je "veľmi vážne". "Cítim povinnosť povedať, že ma šokovalo zloženie jedov, ktoré sa na tejto skládke objavili. Slovenská inšpekcia životného prostredia bude skúmať aj okolie tejto skládky. Je neuveriteľné, že život ohrozujúce látky boli ľudia schopní vyhadzovať priamo do spodnej vody," povedal Budaj. Šéf envirorezortu uviedol, že nerozumie tomu, ako je možné, že ľudia, ktorí porušili zákon o ochrane životného prostredia, boli schopní pre vidinu zisku poprieť aj pud vlastnej sebazáchovy.

 

img

 

O skládke museli úradníci vedieť
Podľa Budaja museli úradníci vedieť o nelegálnej skládke odpadu a znečistenej spodnej vode niekoľko rokov. Zatiaľ tak páchatelia environmentálnej kriminality ušetrili na nedodržiavaní pravidiel skládkovania odpadu stovky miliónov eur. Z miesta výskytu nelegálnej skládky Farná je zároveň zvážaný aj stavebný materiál používaný pri výstavbe bratislavského obchvatu.

Polícia a Slovenská inšpekcia životného prostredia budú teraz skúmať, kde všade bol stavebný materiál, ktorý sa vyskytuje na nelegálnej skládke, rozvážaný. Skládka Farná pritom bola oficiálne vedená ako zberný dvor, v ktorom mal byť odpad triedený.

 

Momentálne prebieha vyšetrovanie
Podľa Mikulca je uvedená skládka jedným z najzávažnejších enviromentálnych zločinov, ktorými sa polícia v súčasnosti zaoberá. "Momentálne je vyšetrovanie vo fáze znaleckého dokazovania," povedal minister vnútra. Dodal, že o všetkých ďalších zisteniach plánujú oba rezorty informovať verejnosť bezodkladne, teda ihneď, ako im to dovolí stav policajného vyšetrovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies