Odhodil varechu, vychováva mladú generáciu. Európsky šampión Šimo už uvažuje o profesionáloch

NETKY.SK • 3 Jún 2024, 13:30 • 2 min
Odhodil varechu, vychováva mladú generáciu. Európsky šampión Šimo už uvažuje o profesionáloch

Rešpekt, pokora, zdravé sebavedomie a zároveň neutíchajúca chuť posúvať sa čoraz vyššie. Marcel Šimo má osobné hodnoty striktne nastavené a vštiepiť ich chce aj svojim zverencom. Čerstvý amatérsky majster Európy sa nedávno odhodlal k životnej zmene. Kuchársku zásteru zavesil na klinec, aby mohol všetku energiu obetovať milovanému športu. Vychádzajúci slovenský talent sa aktuálne pripravuje na júnový zápas pod patronátom FABRIQ MMA.

slovakia

left justify in out

Ešte pred pár týždňami musel svoje časové možnosti zodpovedne manažovať. Od sedemnástich rokov pracoval ako kuchár. Na tréningy putoval po dlhých pracovných zmenách. „Neustále som bol zatvorený v kuchyni, bola to divočina. Trávil som tam pätnásť dní mesačne, častokrát aj viac, pokiaľ bolo nutné niekoho zaskočiť. Robil som štrnásťhodinové služby,“ obzerá sa do minulosti Marcel Šimo.
 
Nedávno sa ale rozhodol učiniť kľúčové rozhodnutie. Varechu zavesil na klinec, aby mohol maximum energie obetovať oblasti, v ktorej chce napredovať. „Teraz sa venujem súkromným tréningom. Mám vytvorenú detskú armádu. Vychovávam mládež od šesť do desať rokov, mám aj druhú skupinu od jedenásť do pätnásť rokov, medzi ktorými sú už aj zápasníci ligy MAMMAL. Pomaličky sa teda rozhliadam aj v tejto sfére,“ dáva možnosť nahliadnuť za oponu svojich bežných dní.

Žiadne miesto pre ponižovanie
Hoci on sám je stále iba na začiatku cesty, už teraz má pod palcom výchovu budúcich talentov. Aj keď patrí k mladšej generácii zápasníkov, báda rozdiely spôsobené napredovaním odvetvia MMA. Terajšie možnosti sú na oveľa vyššej úrovni. „Deti sú viac a viac nekomplexné, častokrát nevedia spraviť čo i len kotúľ. Telesná schránka z nich vypadáva, nevládzu, sú polámaní. Napĺňa ma dávať ich dokopy. Hrdo môžem povedať, že moji zverenci majú disciplínu. Ja sa pozriem, oni vedia, čo od nich chcem. Učia sa nielen oni, ale aj ja popri nich,“ teší sa čerstvý amatérsky majster Európy organizácie XFC.
 
Zverencom chce okrem športových poznatkov odovzdávať aj tie osobnostné. Prioritou je, aby boli dobrými ľuďmi. „Snažím sa, aby si verili. Nechcem vidieť žiadne ponižovanie mladších či slabších. Nie je šanca, aby niečo podobné u mňa prešlo. Ak niečo takéto vidím, hneď si nasádzam holene a rukavice,“ s úsmevom hovorí reprezentant CHAOS Bratislava. Osobné hodnoty chce postupne vštiepiť aj deťom so záujmom o pohybové aktivity: „Na svojich tréningoch vidím veľmi príkladné gestá – zdvíhanie zo žinenky, podávanie si vody a podobné veci. V klietke síce ide každý sám za seba, no mimo nej musia byť tím. Jeden bez druhého by mohli nacvičovať akurát tak na panákoch. Naša seniorská skupina sa vyznačuje skvelou partiou. Rovnako chcem smerovať mojich zverencov.

Amatérska púť sa blíži k záveru
Marcel Šimo sa aktuálne vezie na slušnej víťaznej vlne. Šnúra pozostávajúca zo šiestich triumfov budí pozornosť. Predĺžiť ju chce na blížiacom sa podujatí FABRIQ 5 v Nových Zámkoch. Pod hlavičkou tejto organizácia sa doposiaľ predstavil dvakrát, v oboch prípadoch úspešne. Do protiľahlého rohu sa tentoraz postaví Michal Kopas: „Dobre sa poznáme, dokonca sme spolu absolvovali kemp. Je to kvalitný bojovník, má komplexný štýl. Nina Ondrisa, jedného z najlepších tunajších grapplerov, porazil na armbar. Mišo ale nezaostáva ani vo wrestlingu či postoji. Je to taký vyj****ček – prežije a potom ešte nemá problém otočiť zápas vo svoj prospech.
 
Spomínané dve vystúpenia zvládol po bodovom rozhodnutí. Príde tentoraz ukončenie pred limitom? „Je to reálne, ale uvidíme, čo príde. Určite však nechcem hovoriť, že ho ukončím na zemi alebo v postoji. Záležať bude na tom, ako sa celý duel vyvinie. Som obojživelník, v sekunde sa viem prispôsobiť každej situácii. Nekompromisne si idem za treťou výhrou,“ vyslovuje jasne stanovenú ambíciu.

Amatérske skóre sa nabaľuje čoraz výraznejšie, preto je téma prechodu k profesionálom na dennom programe. „Uvedomujem si, že úroveň je veľmi vysoká. Videl som svetový level, viem, čo amatéri dokážu. Nešetrím sa, bezpochyby ma medzi profesionálmi treba očakávať. Pravdepodobne na konci tohto alebo začiatkom budúceho roka. Prídem pripravený a s bohatou dávkou zápasov na konte. Nezaskočí ma nič,“ s dávkou zdravého sebavedomia upozorňuje Marcel Šimo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies