Ochranári našli dva uhynuté medvede, zrejme ide o "dielo" pytliakov

NETKY.SK • 28 Júl 2021, 21:49 • 2 min
Ochranári našli dva uhynuté medvede, zrejme ide o "dielo" pytliakov

BANSKÁ BYSTRICA - Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) objavila v priebehu 24 hodín dva uhynuté medvede, ktoré sa pravdepodobne stali obeťami pytliactva.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) o tom informovalo v tlačovej správe, ktorú zaslal Slavomír Held z odboru komunikácie rezortu. 

 

Ani v jednom z uvedených prípadov nešlo o synantropné medvede, teda jedince, ktoré stratili svoju plachosť, čím by sa stali nebezpečnými pre človeka. V oboch prípadoch na mŕtvych jedincov upozornili ŠOP SR návštevníci lokalít.

 

Mŕtveho, 200-kilogramového samca našli v utorok podvečer na Muránskej planine. Telo približne šesťročného medveďa sa nachádzalo štyri metre od turistického chodníka v Zadnej Suchej v doline Trsteník, v katastrálnom území obce Šumiac (okres Brezno).

 

Privolaný veterinárny lekár zviera obhliadol a zistil, že nemalo žiadne vonkajšie zranenia. Odobral biologické vzorky, ktoré v súčasnosti laboratórne preverujú. Analýza vzoriek má preukázať, či zviera nezomrelo následkom otravy.

 

Prečítajte si tiež: Medvede sa objavujú v blízkosti ľudských obydlí z viacerých dôvodov

Dnes ráno našli zamestnanci ŠOP SR aj uhynutú 110-kilovú desaťročnú vodiacu medvedicu. Zviera našli v katastrálnom území obce Dúbravy (okres Detva) v časti Iviny, ktorá sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Podľa veterinára bola smrť spôsobená strelným poranením. Prípad preto budú vyšetrovať ako pytliactvo.

Ak by sa podozrenie z otravy medveďa na Muránskej planine potvrdilo, orgány činné v trestnom konaní začnú trestné stíhanie vo veci zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, ale aj možného zločinu nedovolenej výroby vysoko rizikových chemických látok a pytliactva.

 

V takomto prípade by páchateľovi hrozil trest odňatia slobody na jeden až šesť rokov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Za obeť padla ďalšia medvedica! Ideme si pre svoje nezodpovedné správanie vykynožiť chránený druh?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies