O väzbe pre Sheilu Sz. za zneuctenie koránu rozhodne Najvyšší súd SR

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 13:34 • 2 min
O väzbe pre Sheilu Sz. za zneuctenie koránu rozhodne Najvyšší súd SR

BRATISLAVA – O tom, či Sheila Sz., ktorá zneuctila korán bude väzobne stíhaná, rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd SR.

slovakia

left justify in out

Termín verejného zasadnutia ešte nie je vytýčený. "Dňa 28. februára napadla na Najvyšší súd Slovenskej republiky trestná vec obvinenej Sheily Sz. K dnešnému dňu nie je v tejto veci vytýčený termín zasadnutia," informoval dnes TASR hovorca Najvyššieho súdu SR Boris Urbančík.

 

Pôvodne sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, v druhej polovici februára čiastočne vyhovel žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a 24-ročnú Sheilu Sz. z Ružomberka vzal do väzby. Akceptoval však iba dôvody preventívnej väzby, a teda aby nemohla pokračovať v trestnej činnosti. Prokurátor navrhoval aj útekovú väzbu, čomu už sudca nevyhovel. Podal preto sťažnosť a tú podala aj samotná obvinená. O oboch sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

 

Sheila Sz. je obvinená zo zločinu výroby extrémistických materiálov v spolupáchateľstve, v súbehu s prečinom násilia proti skupine obyvateľov, prečinom hanobenia rasy a presvedčenia, ako i prečinom podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti.

 

Mladá žena sa mala zúčastniť na výrobe obrazovo zvukového materiálu podnecujúceho k nenávisti a násiliu proti skupine obyvateľov pre ich náboženské (islamské) vyznanie. V prípade dokázania viny jej hrozí trest od troch do šiestich rokov.

 

"Tento materiál mal byť zverejnený prostredníctvom internetu na webových stránkach verejne prístupných aj na území Slovenskej republiky, a to minimálne od decembra minulého roka," uviedla v piatok (17. 2.) hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

 

"Na videu ukazuje knihu s nápisom The Quran, o ktorej opakovane tvrdí, že je to korán. Vytrháva z nej strany, hádže ich na zem (jednou zo strán si na videu utrie zadok, roztrhanú knihu pomočí) a potom ich zapáli," objasnila vo februári hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies