Nový trik podvodníkov: Pomocou falošných účtov X sa vydávajú za letecké spoločnosti

NETKY.SK • 11 Jún 2024, 09:21 • 2 min
Nový trik podvodníkov: Pomocou falošných účtov X sa vydávajú za letecké spoločnosti

Cestujúci by sa mali mať na pozore pred nadchádzajúcou dovolenkovou sezónou. Falošné účty na sociálnych sieťach, ktoré sa vydávajú za letecké spoločnosti, sú na vzostupe. Zacieľujú sa na citlivé osobné informácie alebo údaje o kreditných kartách, píše BBC.

slovakia

left justify in out

Letecké spoločnosti vyzývajú zákazníkov, aby si dávali pozor na falošné účty a nezdieľali osobné informácie na sociálnych sieťach. Podľa britského spotrebiteľského združenia Which? existujú falošné účty všetkých hlavných britských leteckých spoločností v sieti X. Podvodníci ich používajú na oklamanie zákazníkov, aby si vynútili citlivé osobné údaje. Spoločnosť X je vraj príliš pomalá pri odstraňovaní týchto účtov.
 
K podvodu často dochádza, keď sa frustrovaný zákazník pokúša kontaktovať leteckú spoločnosť a snaží sa vyriešiť problém. Podvodníci prehliadajú sociálne médiá, často používajú bot, čo je typ automatizovaného softvéru, a hľadajú tento typ interakcie. Potom odpovedajú na otázku alebo sťažnosť a dúfajú, že zákazník si nevšimne, že bol kontaktovaný prostredníctvom falošného účtu.

Napríklad istý výskumník, ktorý kontaktoval účet leteckej spoločnosti Wizz Air na platforme X, aby sa informoval o meškaní letov, takmer okamžite dostal odpovede z dvoch falošných účtov. Oba účty sa za nepríjemnosti ospravedlnili a ubezpečili, že sa touto záležitosťou budú zaoberať. Požiadali tiež o telefónne číslo zákazníka pre údajný kontakt cez WhatsApp.
 
Podvodníci často žiadajú zákazníkov, aby im poslali citlivé osobné údaje, alebo ich presmerovali na podvodné webové stránky, kde môžu získať údaje o ich kreditnej karte. Niektorí tiež tvrdia, že zákazníci majú nárok na kompenzáciu, alebo požadujú malý poplatok za vyriešenie problému.
 
Združenie Which poukázalo na to, že odhalilo falošné účty X, ktoré sa vydávali za všetky hlavné letecké spoločnosti pôsobiace vo Veľkej Británii, vrátane British Airways, easyJet, Jet2, Ryanair, Tui, Virgin Atlantic a Wizz Air. Uviedlo tiež, že nahlasovanie falošných účtov spoločnosti X "má zrejme obmedzený účinok" a že väčšina nahlásených falošných účtov a príspevkov je stále v prevádzke.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: BBC, Foto: airportal.hu
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies