Nový poplatok priniesol Benátkam už vyše 720-tisíc eur. Za čo musia turisti platiť?

NETKY.SK • 7 Máj 2024, 18:00 • 2 min
Nový poplatok priniesol Benátkam už vyše 720-tisíc eur. Za čo musia turisti platiť?

BENÁTKY - Od 25. apríla začali Benátky vyberať poplatok vo výške 5 eur od každého návštevníka, ktorý sa rozhodol stráviť v meste len niekoľko hodín a nestráviť tam noc. Počas prvých jedenástich dní sa talianskemu mestu podarilo vyzbierať viac ako 720-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Len do konca minulého týždňa zaplatilo turistickú daň 144 645 ľudí, čo je v priemere asi 13 000 ľudí denne. Doposiaľ boli príjmy zo zavedeného poplatku vyššie, ako odborníci očakávali. Zatiaľ však nepokrývajú náklady spojené s fungovaním rezervačného portálu, komunikačnej kampane a kontroly vstupného, píše rakúsky server Der Standard.
 
Pred vstupom do Benátok sú teraz návštevníci povinní zaplatiť poplatok. Zaplatením sa im vygeneruje špeciálny QR kód, ktorý sa kontroluje na hlavných trasách v meste. Každý deň je na približne 16 kontrolných stanovištiach asi 75 ľudí, ktorí náhodne kontrolujú QR kódy.

Tento rok sa poplatok vyberá do polovice júla

Poplatok sa vzťahuje len na turistov, ktorí navštívia obľúbenú taliansku turistickú destináciu medzi 8:30 a 16:00. Ak teda návštevník príde večer, nemusí platiť poplatok. Zároveň sa tento poplatok bude tento rok vyberať 29 dní. Prvá fáza bola od 25. apríla do 5. mája. Odvtedy to je len počas všetkých víkendov až do 14. júla s výnimkou prvého júnového víkendu, ktorý je v Taliansku štátnym sviatkom.

Miestni politici tvrdia, že získané údaje o turistickej dani sa teraz podrobia dôkladnej analýze. Podľa nich ide o zásadný krok, ktorý v budúcom roku zvýši počet dní povinnej registrácie.

Benátky zároveň počítajú s ďalším nariadením, ktoré sa bude vzťahovať na maximálny počet turistov v historickom centre naraz. Po prekročení stanoveného limitu sa povinný turistický poplatok zdvojnásobí, teda z 5 na 10 eur. Zatiaľ však nie je jasné, kedy sa tento návrh zavedie do praxe.

Momentálne občania talianskeho regiónu Veneto nemusia platiť poplatok. Platobná povinnosť sa nevzťahuje ani na zdravotne postihnuté osoby alebo deti mladšie ako 14 rokov. Tieto skupiny však nie sú oslobodené od registračnej povinnosti, sú oslobodené len od platenia poplatku.

Benátky sa snažia obmedziť rekordný počet turistov prostredníctvom povinnej turistickej dane. Podľa dostupných údajov sa tu vlani krátkodobo zdržiavalo vyše 50 000 ľudí v porovnaní s počtom s dlhodobým pobytom, ktorých bolo 49 211. Miestnym obyvateľom dochádza trpezlivosť s turistami a toto nariadenie má aspoň čiastočne znížiť počet návštevníkov, ale zároveň priniesť aj nové príjmy do rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Der Standard, Foto: victoria-ck.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies