V Česku sa objavilo tornádo, napáchalo len drobné škody +VIDEO

NETKY.SK • 20 Máj 2024, 06:40 • 2 min
V Česku sa objavilo tornádo, napáchalo len drobné škody +VIDEO

VALTÍŘOV - V Česku zaznamenali tornádo. Objavilo sa počas soboty (18. 5.) pri obci Valtířov na severe krajiny neďaleko nemeckých hraníc.

slovakia

left justify in out

Starostka obce informovala, že prírodný jav napáchal len minimálne škody. Výskyt tornáda v okolí Valtířova potvrdil aj Český hydrometeorologický ústav.

Tornádo sa vyskytlo v rámci línie zrážok. Jeho sila bola podľa meteorológov neporovnateľne slabšia, ako sila tornáda, ktoré udrelo na Morave.

Slabšie tornádo sa podľa meteorológov objavilo okolo 16.40. Podľa radarových dát čas sedí s priechodom línie prehánok bez bleskovej aktivity. „Podľa dopplerových dát zo Saského radaru je jasné, že sa v čase výskytu vyskytovala v mieste jasná rotácia. Viac informácií prinesie až terénny prieskum, ale zdá sa, že slabšie škody minimálne na vegetáciu spôsobilo," uviedli meteorológovia na sociálnych sieťach.

Podľa starostky Veľkého Marca Zuzany Mendlovej sú škody minimálne.„Vytrhalo nám to zopár betónových kociek z chodníka, inak nikde nie sú poškodené stromy, nikde nie je ani stopa, kadiaľ to išlo, ani pri tom chodníku nie je vidieť žiadna zváľaná tráva. Nebyť toho chodníka, tak ani nie je vidieť, že sa tadiaľto niečo prehnalo. Nikto sa mi ani neozval, že by mal nejakú škodu,“ povedala starostka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Ústecký deník, Foto: Interez / Facebook (Český hydrometeorologický ústav)
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies