Nová kampaň v Holandsku podporuje bicykle na úkor áut na krátke vzdialenosti

NETKY.SK • 8 Máj 2023, 15:00 • 2 min
Nová kampaň v Holandsku podporuje bicykle na úkor áut na krátke vzdialenosti

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandská vláda v pondelok spustila kampaň na podporu bicyklov. Motivuje ľudí, aby na krátke vzdialenosti autá vymenili za bicykle, udržali si dobrú telesnú kondíciu a chránili životné prostredie.

slovakia

left justify in out

Vládny projekt v pondelok odštartovala v meste Maastricht štátna tajomníčka ministerstva infraštruktúry Vivianne Heijnenová. Bicyklovanie označila za dobrý zdroj cvičenia, nadýchania sa čerstvého vzduchu a prevetrania hlavy. Už dnes sa 25 percent všetkých ciest Holanďanov uskutoční na bicykli. Ako ukazuje vládou zozbieraný prieskum, až polovica ciest autom je stále kratšia ako 7,5 kilometra a jedna tretina z nich má menej ako päť kilometrov. Vzdať sa cestovania autom na kratšie cesty je podľa vládneho výskumu ochotných až 70 percent ľudí. Výrazne im v tom môže pomôcť cielená komunikácia o zdravotných, environmentálnych a finančných výhodách cyklistiky.

 

Najnovší vládny program znamená investíciu 800 miliónov eur do nových cyklistických trás, zlepšenia bezpečnosti pre cyklistov a parkovania pre bicykle na železničných staniciach. Vlani pri nehodách na holandských cestách zahynulo 737 ľudí, čo je najviac od roku 2008, ukazujú údaje národného štatistického úradu CBS. Z nich 291 boli cyklisti a spomedzi nich bolo 150 starších ľudí. Okrem toho každým rokom stúpa počet zrážok áut s cyklistami, vláda sa preto chce zamerať na zlepšenie tejto situácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies